Interesul populatiei pentru imunizarea prin vaccinuri nu este foarte crescut. Beneficiile acestei metode terapeutice sunt constientizate abia dupa ce apar epidemiile, cauzate de neefectuarea la timp a vaccinarii.


Vaccinurile obligatorii pentru copii – antihepatita, antituberculoza, antirujeola, antirubeola, antipoliomielita etc. – sunt gratuite, costul lor fiind suportat de Ministerul Sanatatii. Acestea incep sa fie efectuate in primele 24 de ore de la nastere si continua pana la varsta de 18 – 19 ani, la terminarea clasei a XII-a. In cazul copiilor, procentajul vaccinarii se ridica la aproximativ 80%, restul fiind minori necuprinsi in programul de vaccinare din mai multe motive, cum ar fi: parinti care se tem de eventualele efecte adverse ale vaccinurilor; carente educationale privind necesitatea si beneficiul vaccinarii; migratia populatiei si pierderea din evidenta si supravegherea medicala.
Legat de eventualele efecte adverse ale vaccinurilor, specialistii precizeaza ca beneficiul global privind stoparea epidemiilor contrabalanseaza cu mult aparitia unor cazuri izolate de incidente nefericite.

Daca in cazul copiilor, obligativitatea vaccinurilor nu lasa loc de prea multe comentarii, in ceea ce priveste vaccinurile facultative, antivaricelos, antimeningococic, antipneumococic, antihepatita A, antigripal etc., nu foarte multi romani recurg la acestea, deoarece sunt destul de costisitoare.
“Conteaza foarte mult gradul de informare al pacientului”, afirma dr. Daniela stefanescu, vicepresedinte al Asociatiei Medicilor de Familie – Bucuresti. “La mine pe lista, aproximativ 25% efectueaza vaccinuri facultative. Neefectuarea acestora duce la riscul de a face boala pentru care nu te-ai vaccinat, in situatia in care vii in contact cu germenele respectiv, boala care uneori poate fi mai costisitoare decat vaccinul. Dupa impactul gripei aviare insa, medicii de familie au fost foarte solicitati pentru vaccinarea antigripala. Desi profilactic la extremele de varsta, nu foarte multi varstnici solicita vaccinarea, mai ales cand ea costa. Uneori nici daca este gratuita nu prea sunt amatori. Vaccinarea antigripala este gratuita pentru pacientii cu boli cronice si pentru cei cu varsta peste 60 de ani. Eu vaccinez aproximativ 50% din acesti pacienti”, adauga dr. Daniela stefanescu.
Gradul de informare si nivelul veniturilor influenteaza piata

Potrivit vanzarilor inregistrate de farmacii, cei mai importanti producatori de vaccinuri comercializate pe piata romaneasca sunt Sanofi Pasteur, Institutul Cantacuzino Bucuresti, GlaxoSmithKline, Solvay Pharma si Biocine SpA Italia.

“Piata mondiala a vaccinurilor este intr-o perpetua miscare”, afirma Dorel Lucian Radu, director general la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Cantacuzino, institut in cadrul caruia se produc anual 12 tipuri de vaccinuri – rujeolos, gripal, impotriva tetanosului etc. -, respectiv patru milioane de doze. “Fiecare tara isi adopta propria strategie in privinta imunizarilor, strategie pe care o poate schimba de la un an la altul, in functie de interes, de posibilitati, de situatia epidemiologica din zona respectiva. Nici macar in Europa nu se adopta aceeasi schema pentru toate statele. Insa, in acest moment, nici o tara nu isi poate asigura in totalitate necesarul de vaccinuri, in caz de pandemie, pentru ca sunt putini producatori”, adauga directorul Institutului Cantacuzino, singurul producator de vaccinuri din Romania. Incepand de saptamana trecuta, institutul are un nou pavilion, obiectiv de importanta strategica, in care functioneaza opt laboratoare de referinta ce pot identifica orice germen existent in Romania. In aceste unitati poate fi depistata orice boala infectioasa. Unul dintre obiectivele vizate de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, potrivit unei declaratii recente, este ca Romania sa-si poata produce singura o cantitate suficienta de vaccin antigripal, adica peste cinci milioane de doze. In prezent, la Cantacuzino se realizeaza doar 20% din necesar.
In lume, GlaxoSmithKline (GSK) asigura un sfert din consumul global de vaccinuri, fiind si in Romania o prezenta notabila pe acest segment.

“Conform Pharma and Hospital Report Cegedim, dimensiunea pietei de vaccinuri a fost, in anul 2005, de aproximativ 2,27 milioane de unitatii si de 59,17 milioane RON, la nivel de pret de achizitie in farmacie, adica vanzari catre consumatori/pacienti”, ne informeaza Amelia Dinu, business unit manager Programe & Injectabile la GlaxoSmithKline Romania.

In ultimii ani, utilizarea vaccinurilor GSK pe piata romaneasca a crescut simtitor, compania ocupand primul loc pe segmentele vaccinurilor hepatice – cu o cota de 62%, potrivit Cegedim – combinatiilor cu component tetanic (63%) si vaccinurilor monocomponent (40%), date valabile, de asemenea, pentru iesirile din farmacii catre consumatori.

In opinia Ameliei Dinu, pe plan local, se resimte necesitatea cresterii gradului de informare a populatiei privind bolile ce pot fi prevenite prin vaccinare si posibilitatea de protectie impotriva acestora. La aceasta se adauga si nivelul scazut al veniturilor, ceea ce reduce accesibilitatea populatiei la vaccinurile nerambursate de stat.

Particularitatile pietei locale de vaccinuri

“Pietele europene sunt mai bine finantate, atat in sistem public, cat si in cel privat, decat piata romaneasca. Prin urmare, acolo exista un acces mai larg al pacientilor la vaccinuri moderne si mai eficiente.”

Amelia Dinu,

business unit manager Programe & Injectabile, GlaxoSmithKline Romania

Doar doi din zece bucuresteni s-au vaccinat antigripal

In luna aprilie a.c., MEDNET Marketing Research Center a realizat un sondaj in randul bucurestenilor adulti, intrebandu-i daca s-au vaccinat antigripal in sezonul rece

Potrivit rezultatelor cercetarii, doar 19,9% din persoanele intervievate au raspuns afirmativ la intrebarea de mai sus

Desi varstnicii ar fi trebuit vaccinati in primul rand, acest lucru nu s-a intamplat, structura pe varste a persoanelor vaccinate respectand structura populatiei totale


Singurele variabile care diferentiaza populatia vaccinata de cea totala sunt nivelul de educatie si venitul, in sensul ca, dintre cei vaccinati, 57,4% au absolvit cel putin liceul, iar 44,2% au venituri de peste 1.500 RON


Dintre cei care s-au vaccinat antigripal in sezonul toamna/ iarna trecut, 9,3% sunt abonati ai unei clinici medicale private

Cele mai multe dintre persoanele care s-au vaccinat (56,5%) considera ca au o stare de sanatate buna sau foarte buna.


Sursa: MEDNET Marketing Research Center



Studii Asibus si Medibus, ancheta de teren realizata in perioada 4 – 18 aprilie 2006 pe un esantion de 1.190 de persoane adulte, esantion reprezentativ pentru populatia Capitalei