„BNR colaborează cu Guvernul, dar BNR nu poate spune ce să facă Guvernul. Poate să spună ce trebuie să facă întregul sistem bancar. Știam că SUA alocă o mie de miliarde de doalari. Prima cifră care se anunță e o cifră de deschidere. Nu va rămâne așa. Dacă ne gândim la criza din 2008-2010, SUA a pornit de la 700 de miliarde. Rămâne de văzut dacă această criză va fi mai gravă. Sper să nu fie adevărat că vom avea un milion de șomeri. Înseamnă că multe lucruri se vor deregla”, a spus consilierul guvernatorul BNR la Antena 3.
Băncile nu sunt în pericol să cadă
Adrian Vasilescu a subliniat că nu sunt motive de îngrijorare, deoarece băncile nu sunt în pericol să cadă din cauza pandemiei de Covid-19.
„Avem 36 de bănci. Arată că sunt solide, nicio bancă nu e în pericol să cadă. Lichiditatea e la un nivel acceptabil. BNR e pregătită să intervină. Ne gândim că avem o realitate care ne ajută foarte puțin.
Băncile adună bani de la populație și dau credite. Nivelul de credite a crescut semnificativ. Acum se pune problema că cei care au aceste creșteri se uită dacă nu cumva vor fi trimiși în șomaj. Aceste lucruri sunt analizate. Aici nu merg decizii după ureche, trebuie analize foarte clare. Avem câteva bănci de importanță strategică. Ce se întâmplă într-o bancă de importanță strategică se reflectă și la alte bănci”, adăugat acesta.
Ajutor pentru români
„Se pot face analize să vedem cât pot rezista băncile dacă păsuiesc românii. Nu pot să fac o estimare. Se și schimbă lucrurile de la o zi la alta. În SUA, în Marea Britanie s-a testat așa ceva. În România nu s-a întâmplat așa ceva. Băncile nu au fost susținute din banii populației, dar băncile sunt interesate acum să păsuiască românii. Acum există posibilitatea să fie susținută populația care are credite, dar nu în condițiile în care băncile sunt în pericol să cadă. Unele bănci au și anunțat, procesul a început. BNR face analize și, în funcție de aceste analize, fiecare bancă decide ce va face”, a conchis Adrian Vasilescu.