Românii sunt cei mai pesimişti din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte evoluţia situaţiei lor financiare, ponderea celor care consideră că aceasta se va înrăutăţi în următoarele 12 luni dublându-se, de la 37% în martie la 73% în mai, potrivit unui sondaj Eurobarometru.

Circa 8% dintre români consideră că situaţia financiară a familiei se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, în timp ce puţin peste 15% cred că situaţia nu se va schimba.

Pe locul doi în UE, din punct de vedere al ponderii repondenţilor care anticipează că situaţia financiară a familiei se va înrăutăţi în următoarele 12 luni, se plasează Grecia (69,3%). La polul opus se situează Danemarca (9,4%), Finlanda (12,1%) şi Suedia (14,2%). Media UE este de 28,4%.

România ocupă, de asemenea, primul loc în Uniune la ponderea respondenţilor care apreciază ca ridicat riscul de a nu putea plăti, în următoarele 12 luni, facturile obişnuite, sau de a nu putea cumpăra alimente sau alte produse zilnice de consum.

La acest capitol, României îi urmează în clasament Bulgaria (14,7%) şi Grecia (14,6%). Topul este încheiat de Finlanda şi Suedia (1% în cazul ambelor state). La nivelul UE, media este de 6,6%.

De asemenea, românii sunt cei mai îngrijoraţi europeni privind probabilitatea de a avea la bătrâneţe venituri care să le asigure o viaţă demnă. Astfel, 30,2% dintre persoanele chestionate în România s-au declarat foarte îngrijorate că veniturile de la bătrâneţe nu le vor putea asigura un trai demn. Pe următoarele locuri se situează Letonia (28,8%), Grecia (28,3%) şi Bulgaria (28,1%). Ultimele poziţii sunt ocupate de Danemarca (1,7%) şi Luxemburg (2,5%). Nivelul mediu în Uniune este 14,6%.

Totodată, 64,6% dintre români consideră că gradul de sărăcie a crescut puternic în ultimele 12 luni în propria ţară. România este întrecută, în funcţie de această pondere, doar de Grecia (73,6%). Suedia se plasează la polul opus – 9,5% dintre cetăţeni apreciază că gradul de sărăcie a urcat putenic, iar media UE este de 38,1%.

Sondajul a fost realizat cu ajutorul institutului Gallup. În cazul României, sondajul a fost efectuat în perioada 18 mai – 22 mai, participând 1.000 de persoane.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Doar bulgarii sunt mai săraci ca noi