Românii sunt cei mai pesimişti din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte evoluţia situaţiei lor financiare, ponderea celor care consideră că aceasta se va înrăutăţi în următoarele 12 luni dublându-se, de la 37% în martie la 73% în mai, potrivit unui sondaj Eurobarometru. Circa 8% dintre români consideră că situaţia financiară a familiei se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, în timp ce puţin peste 15% cred că situaţia nu se va schimba. Pe locul doi în UE, di
Românii sunt cei mai pesimişti din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte evoluţia situaţiei lor financiare, ponderea celor care consideră că aceasta se va înrăutăţi în următoarele 12 luni dublându-se, de la 37% în martie la 73% în mai, potrivit unui sondaj Eurobarometru.
Circa 8% dintre români consideră că situaţia financiară a familiei se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, în timp ce puţin peste 15% cred că situaţia nu se va schimba.
Pe locul doi în UE, din punct de vedere al ponderii repondenţilor care anticipează că situaţia financiară a familiei se va înrăutăţi în următoarele 12 luni, se plasează Grecia (69,3%). La polul opus se situează Danemarca (9,4%), Finlanda (12,1%) şi Suedia (14,2%). Media UE este de 28,4%.
România ocupă, de asemenea, primul loc în Uniune la ponderea respondenţilor care apreciază ca ridicat riscul de a nu putea plăti, în următoarele 12 luni, facturile obişnuite, sau de a nu putea cumpăra alimente sau alte produse zilnice de consum.
La acest capitol, României îi urmează în clasament Bulgaria (14,7%) şi Grecia (14,6%). Topul este încheiat de Finlanda şi Suedia (1% în cazul ambelor state). La nivelul UE, media este de 6,6%.
De asemenea, românii sunt cei mai îngrijoraţi europeni privind probabilitatea de a avea la bătrâneţe venituri care să le asigure o viaţă demnă. Astfel, 30,2% dintre persoanele chestionate în România s-au declarat foarte îngrijorate că veniturile de la bătrâneţe nu le vor putea asigura un trai demn. Pe următoarele locuri se situează Letonia (28,8%), Grecia (28,3%) şi Bulgaria (28,1%). Ultimele poziţii sunt ocupate de Danemarca (1,7%) şi Luxemburg (2,5%). Nivelul mediu în Uniune este 14,6%.
Totodată, 64,6% dintre români consideră că gradul de sărăcie a crescut puternic în ultimele 12 luni în propria ţară. România este întrecută, în funcţie de această pondere, doar de Grecia (73,6%). Suedia se plasează la polul opus – 9,5% dintre cetăţeni apreciază că gradul de sărăcie a urcat putenic, iar media UE este de 38,1%.
Sondajul a fost realizat cu ajutorul institutului Gallup. În cazul României, sondajul a fost efectuat în perioada 18 mai – 22 mai, participând 1.000 de persoane.
SURSA: Mediafax
DETALII:
Citeşte şi Doar bulgarii sunt mai săraci ca noi