Românii sunt datori cu suma de 6.000 de lei fiecare, însă nu din vina lor. Acțiunile statului au făcut ca fiecare român să "plătească" lunar suma de 619 lei. Despre ce este vorba?
Românii sunt datori cu 6.000 de lei fiecare. Cum s-a ajuns în această situație? Este fără precedent
Autoritățile române caută să majoreze pensiile și salariile oamenilor, în timp ce datoria publică înregistrează creșteri. Doar în primele nouă luni ale acestui an, țara noastră a împrumutat peste 100 de miliarde de lei. Drept urmare, fiecare român este dator cu aproape 6.000 de lei.
Potrivit calculelor efectuate de Antena 3, statul a îndatorat fiecare român cu suma de 619 lei lunar.
Executivul se împrumută de foarte mulți bani din surse externe deoarece deficitul bugetar al României este mare, de aproximativ 80 de miliarde de lei. De asemenea, țara noastră are și o datorie publică de refinanțat în valoare de aproximativ 70 de miliarde de lei.
Această datorie reprezintă, de fapt, alte împrumuturi luate de Guvernul de la București în anii care au trecut. Ele au ajuns acum la scadență și, drept urmare, banii trebuie returnați.
Deficit bugetar şi deficit de cont curent ridicat
Agenția de evaluare Fitch a anunțat ultimele date în ceea ce privește ratingul suveran al României. Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria „investment-grade” (recomandat pentru investiţii), se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Ratingul României „BBB minus” este susţinut de apartenenţa la Uniunea Europeană şi fluxurile de capital din UE care sprijină investiţiile şi macrostabilitatea, şi PIB-ul per capita, indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste cele ale altor state care beneficiază de un rating din categoria „BBB”. Însă acestea sunt contrabalansate de un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mai ridicate comparativ cu deficitele altor ţări, de performanţe scăzute privind consolidarea bugetară şi rigidităţi ridicate ale bugetului, şi o poziţie de debitor extern net relativ ridicată, apreciază Fitch.
Perspectiva negativă reflectă riscurile de evoluţie negativă provocate de războiul din Ucraina şi criza energiei din Europa asupra performanţei economice, fiscale şi externe a României, agravată de perspectivele de creştere ale zonei euro mult mai slabe şi de condiţiile externe de finanţare mult mai dificile decât la momentul precedentei analize a ratingului, în aprilie. Aceste riscuri sunt agravate de obiectivele politice concurente care stau la baza dezechilibrelor macroeconomice persistente. Perspectiva negativă reflectă, de asemenea, incertitudinile continue privind implementarea politicilor care să vizeze combaterea dezechilibrelor fiscale structurale pe termen mediu, în pofida progreselor din acest an, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.