Romanii sunt experti, dar putini indeplinesc toate conditiile pentru exercitarea profesiei

In urma nu cu prea multi ani, 15.000 de specialisti stateau incolonati la poarta tranzitiei, gata in orice moment sa intervina pentru relansarea economiei. Vlaguiti de inflatie, coruptie, falimente, concedieri si alte boli ale copilariei economiei de piata, romanii au vazut in campania purtata agresiv de guvernanti, unica sansa de schimbare. Rezultatele dezastruoase inregistrate au reusit sa compromita nu numai ideea de schimbare, ci si autoritatea expertilor. O data pentru ca n-au corespuns la.

In urma nu cu prea multi ani, 15.000 de specialisti stateau incolonati la poarta tranzitiei, gata in orice moment sa intervina pentru relansarea economiei. Vlaguiti de inflatie, coruptie, falimente, concedieri si alte boli ale copilariei economiei de piata, romanii au vazut in campania purtata agresiv de guvernanti, unica sansa de schimbare. Rezultatele dezastruoase inregistrate au reusit sa compromita nu numai ideea de schimbare, ci si autoritatea expertilor. O data pentru ca n-au corespuns la… numaratoare, si apoi pentru ca problemele economice, sociale si politice pe care trebuiau sa le solutioneze ei s-au amplificat.
Dincolo de aceasta gafa de proportii, situatia expertilor romani era oricum scapata de sub control. Identificarea unui expert veritabil a devenit o misiune dificila si costisitoare. Televiziunea, radioul si ziarele au creat o adevarata inflatie de specialisti si analisti gangavi si lipsiti de elementare cunostinte in domenii despre care sunt chemati sa-si spuna parerea. O sumedenie de profesionisti anonimi, care nu au scris nici macar un studiu, ca sa nu mai spunem o carte, dau lectii romanilor, in direct, cu acelasi zel manifestat inainte de ‘89 de activistii PCR si propagandistii UTC. Pe culoarele Parlamentului au inceput sa se calce pe picioare experti pregatiti la fara frecventa in noile scoli de partid. La Guvern, proaspat absolventi de facultate au fost incadrati ca experti… Zeci de asociatii autointitulate „de profesionisti” au adunat absolventi ai unor cursuri de specializare de cateva zile, care si-au dovedit competentele in organizarea unor minunate reuniuni stropite din belsug cu sampanie la sfarsit de an, din banii stransi din cotizatii.
In acest moment, in Romania nu exista un cadru legal care sa reglementeze in mod coerent domenii de expertiza care in toate tarile dezvoltate sunt atent supravegheate, chiar pentru a proteja expertii de impostorii gata oricand sa-si traga la xerox o carte de vizita plina de titluri onorifice. Legiuitorii se misca greu, dar nici initiatorii unor astfel de reglementari nu sunt mai viteji. Ministerul Finantelor face de aproape doi ani de zile campanie de instruire a cetatenilor pentru introducerea impozitarii globale, dar pe de alta parte, se opune cat poate aparitiei legii privind expertii fiscali. Vreo 14.000 de romani au absolvit cursuri de evaluatori, dar numai 10% sunt membri ai ANEVAR, adica platesc la zi cotizatiile si respecta un sistem de lucru standardizat, impus prin normele internationale. Nici profesia ca atare si nici Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania nu sunt insa recunoscute printr-un act normativ si nici nu se fac demersuri pentru protectia acestui domeniu important de expertiza si, desigur, pentru introducerea raspunderii juridice fata de activitatea efectuata.
Singurii specialisti cu „patalama” sunt expertii contabili, expertii tehnici judiciari, practicienii in reorganizare si lichidare. Intrarea lor in casta expertilor se face pe baza unor examene apreciate ca fiind destul de riguroase. Prin Ordonanta nr. 3, emisa la inceputul anului trecut, si agentii imobiliari vor fi atestati pe baza unui sistem care va garanta serviciile oferite. Dar chiar si asa, identificarea unui expert pe piata romaneasca a serviciilor de expertiza este o sarcina extrem de dificila si de costisitoare.
Cine este cine in Romania?
Dl Constantin Turmac si-a asumat raspunderea de a pune la dispozitia publicului un sistem de informare gratuit si eficient, in masura in care utilizatorii lui vor respecta un cod etic profesional minim. Lansat in urma cu numai cateva saptamani, site-ul www.experts.ro. este destinat asigurarii vizibilitatii, recunoasterii, sustinerii si instruirii continue a expertilor, profesionistilor, precum si a celor interesati sa devina asa ceva. „Fiind singurul Registru National pe Internet de acest fel in Romania, www.experts.ro are ca obiectiv promovarea si potrivirea cererii si a ofertei de servicii profesioniste – explica initiatorul acestui sistem modern de informare. Site-ul vine in ajutorul expertilor, profesionistilor si al consultantilor, facandu-le publice realizarile in activitatea de expert, ariile de competenta, ca si certificarile aditionale, diplomele si asocierile. Fiecare membru primeste, la inscriere, un nume de intrare (login/user name) si o parola proprie, astfel incat exista posibilitatea de a actualiza ulterior datele din CV. Acestea pot fi analizate de orice persoana care are nevoie de un expert, in Romania sau in orice colt al lumii si in orice moment al zilei, prin Internet.”
Registrul de experti pe de pe Internet functioneaza ca un „cine este cine” intre experti si profesionisti in domeniile lor de activitate. In prezent, www.experts.ro cuprinde CV-urile a peste 700 de experti si profesionisti, incluzand consultanti, ingineri si specialisti. Site-ul cuprinde o baza de date (cu o evidenta unitara si unica, la nivel national) si un motor de cautare prin intermediul carora se poate obtine instantaneu o lista complexa, cu detalii despre persoane din urmatoarele categorii:
a) experti si profesionisti – din diferite domenii si industrii;
b) tineri romani cu cunostinte occidentale despre managementul afacerilor (Master in Business Administration);
c) profesionisti din diferite domenii, ocupatii si categorii sociale;
d) absolventi deosebiti cu realizari interesante si cu obiective profesionale clare, interesati sa lucreze pe termen scurt (sau part-time) pentru diferite solicitari/lucrari.
Evidenta expertilor se face in acest moment doar pe baza a ceea ce fiecare declara in CV-ul completat. Dl Turmac spune ca, pana in ianuarie 2002, pentru CV-urile prezente in www.experts.ro se va semna cate un acord din care sa rezulte ca autorii consimt cu publicarea pe site a propriilor CV-uri si ca isi asuma obligatiile si implicatiile anuntate. Pentru cunostintele, competentele si experienta declarate in CV-uri in etapa initiala, va urma apoi o atestare sau o certificare (de la caz la caz – pe categorii profesionale) realizata:
a) fie in colaborare cu diferite asociatii profesionale (unde sunt membri cei in cauza, invitati sa vina deja cu propuneri);
b) fie pe baza completarii unui formular mai detaliat, care va li listat local, completat la sediul COMPASS Consulting;
c) fie pe baza unor testari (exemplu: engleza, cunostinte calculator, profiluri psihologice etc.), realizate in locuri si cu terti anuntati din timp de catre COMPASS Consulting.
Beneficiari si beneficii
In aceasta etapa initiala, Registrul National initiat pe Internet ofera posibilitatea asocierii profesionale, suport si educatie continua pentru cei interesati sa devina experti sau sa isi imbunatateasca cariera de experti, ca si informatii de ultima ora despre oportunitatile si amenintarile care le-ar putea influenta activitatea in ziua de astazi, avand in vedere ca acest domeniu este intr-o crestere continua si rapida.
Desigur, cei mai avantajati de aceasta ocazie de a se trece singuri in baza de date de pe Internet sunt specialistii care nu au la indemana nici un sistem de promovare a serviciilor pe care le pot oferi. Site-ul ar putea fi o sansa chiar si pentru cei aflati in cautarea unui job:
· liber-profesionistii sau persoanele care (temporar) nu lucreaza (perioada de studii/maternitate/in situatie de somaj fortuit);
· persoanele interesate sa fie la curent cu starea pietei (doar pentru a primi oferte/solicitari);
· persoanele aflate in cautarea unui prim loc de munca deosebit sau a unui anume serviciu, specificat in mod clar;
· persoanele aflate in cautarea unui loc de munca mai bun/motivant (pe termen lung si in mod pasiv);

Initiatorii site-ului considera ca probabilitatea sporirii ofertelor de angajare creste foarte mult in functie de gradul de detaliere a CV-urilor completate.     

Un expert trebuie sa fie mereu in actiune
Dna Maria Magdalena Panaitescu este, de peste 30 de ani, expert judiciar in cadrul Ministerului Justitiei. Continua sa munceasca la o varsta la care cei mai multi oameni au „state” vechi de pensie, pentru ca ii place foarte mult ceea ce face. De altfel, dna Panaitescu spune ca nu poti fi expert decat daca iubesti aceasta profesie. Acum lucreaza la un caz primit prin instanta. „E o expertiza destul de complicata, la o societate unde pompierii au ridicat autorizatia de functionare. Am fost numita expert de catre Curtea de Apel.” Dna Panaitescu spune ca raportul pe care trebuie sa-l intocmeasca este extrem de complex, dar nu si tentant sub aspectul beneficiului financiar. Din toata aceasta stradanie, se va alege cu nu mai mult de un milion de lei pe luna. Cu toate acestea, este foarte multumita de ceea ce face. „Am lucrat 38 de ani in cercetare, la ICECHIM, timp in care am primit un premiu al Academiei si sunt autor a 18 brevete de inventie recunoscute si in strainatate. In 1992, cand s-a infiintat Corpul Expertilor Tehnici din Romania, am fost atrasa de domeniul nou-creat si am dorit sa devin membru al acestei asociatii de profesionisti. Ne-am prezentat la examen 137 de persoane si am luat atestatul doar 37, pe toata tara.” r
Trebuie de facut o precizarea ca dna Panaitescu este expert in domeniul pirogeniei, dar experienta dobandita in decursul unei vieti a determinat-o sa-si extinda aria competentelor. In 1992, cand s-a infiintat ANEVAR, s-a inscris si a urmat cursurile de evaluator, devenind unul dintre primii evaluatori din tara, atestati prin examen de catre Agentia Nationala de Privatizare. Pentru ca i-a placut intotdeauna tot ce este nou in domeniul profesional, cand au inceput sa se organizeze cursurile de lichidator si de expert in mediu, a urmat fara nici o ezitate si programele respective pregatire. Este incantata de perspectivele profesionale pe care i le-au oferit anii de dupa 1990. Din 1992 este asociat majoritar si conduce o firma romano-germana de expertiza tehnica. In pofida concurentei neloiale practicate pe piata in acest domeniu, dna Panaitescu spune ca afacerile merg bine, pentru ca are o „carte de vizita” care atrage clientii. tr
r
Conditii pentru dobandirea calitatii de expertr
Expert tehnic judiciarr
a) cetatenie romana;r
b) capacitate de exercitiu deplina;r
c) diploma de studii superioare in specialitatea pentru care se prezinta la examenul de expert tehnic judiciar;r
d) stagiu de cel putin cinci ani in specialitatea in care a obtinut diploma.r
Verificarea pregatirii profesionale se face prin sustinerea r
unei lucrari scrise, care consta in tratarea a trei subiecte privind:r
a) cunostintele tehnice de specialitate din disciplinele stabilite in colaborare cu institutiile de invatamant superior de profil;r
b) cunoasterea actelor normative referitoare la domeniul specialitatii respective;r
c) cunoasterea dispozitiilor din Codul de procedura civila, Codul de procedura penala si din alte acte normative care reglementeaza expertiza, drepturile si obligatiile expertului.r
Persoanele care au titlul de academician, profesor universitar sau conferentiar universitar, doctor docent ori doctor in stiinte tehnice sunt scutite de verificarea cunostintelor tehnice de specialitate.r
Expert contabilr
a) capacitate de exercitiu deplina;r
b) studii economice superioare in specialitatea contabilitate-finante, cu diploma recunoscuta de Ministerul Educatiei si Cercetarii;r
c) practica in specialitate de cel putin trei ani;r
d) nu a suferit nici o condamnare prin care i se interzice dreptul de gestiune si de administrare a societatilor comerciale.r
Examenul de admitere consta in sustinerea a doua probe scrise, cuprinzand subiecte din disciplinele:r
a) contabilitate, fiscalitate, drept;r
b) audit, evaluare economica si financiara a intreprinderilor, control financiar si expertiza contabila.r
Examenele se organizeaza de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati.r
Expertul contabil are competenta profesionala de a verifica si aprecia modul de organizare si de conducere a activitatii economico-financiare si de contabilitate si de a verifica legalitatea bilantului contabil si a contului de profit si pierderi. El poate, de asemenea, sa organizeze si sa conduca contabilitatea societatilor comerciale si sa analizeze situatia economica, financiara si fiscala a acestora.r
Expertii contabili pot sa-si indeplineasca profesia individual sau in societati comerciale de expertiza contabila. Activitatea poate fi exercitata numai de persoanele fizice si juridice, membri ai CECCA, inscrisi in Tabloul ce se publica anual in Monitorul Oficial al Romaniei.r
Practician in reorganizare si lichidarer
a) sa fie expert contabil, contabil autorizat, licentiat in studii economice sau in drept ori inginer, cu diploma recunoscuta de Ministerul Educatiei si Cercetarii;r
b) stagiu de cel putin cinci ani de activitate practica – economica sau juridica;r
c) sa fi promovat examenul de dobandire a calitatii de practician in reorganizare si lichidare, prevazut in Regulamentul de organizare si functionare a Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare.r
In acest an examinarea a fost facuta de IRECSON si a constat din evaluarea cunostintelor in patru domenii: evaluare, contabilitate/fiscalitate, management/marketing si drept. Examinarea s-a facut pe baza unui test grila individual, cuprinzand 60 de intrebari extrase in mod aleatoriu, cu ajutorul computerului. Intrebarile au fost structurate pe trei niveluri de dificultate.r
Practicienii in reorganizare si lichidare isi pot desfasura activitatea la alegere, individual, in cadrul societatilor comerciale profesionale ori in calitate de persoane salariate in interiorul activitatii.r
Calitatea de administrator judiciar sau de lichidator judiciar este incompatibila cu exercitarea oricarei alte profesii, cu exceptia celei de avocat, expert contabil ori contabil autorizat, chiar daca acestia sunt salarizati in interiorul profesiei lor, precum si a celei de auditor financiar.r
Agent imobiliarr
a) capacitate deplina de exercitiu;r
b) a absolvit un curs de pregatire pentru agenti imobiliari;r
c) nu a fost condamnat definitiv pentru infractiuni contra patrimoniului sau pentru infractiuni de fals.r
Dobandirea calitatii de agent imobiliar se face pe baza unui examen sustinut in fata unei comisii alcatuite din cinci-sapte membri, dintre care un reprezentant al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari si persoane cu inalta pregatire profesionala si probitate morala, din afara uniunii, alese de Comitetul de conducere. r
Agentii imobiliari au obligatia de a efectua, pe parcursul activitatii lor, cursuri de specializare, in vederea reatestarii periodice, o data la doi ani. Neprezentarea fara motive intemeiate la examenul de reatestare, precum si nepromovarea acestuia conduc la suspendarea calitatii de agent imobiliar.