Datele statistice inregistrate de Consiliul Britanic arata un interes sporit din partea romanilor pentru examenele Cambridge de limba engleza. Romania se situeaza in topul tarilor in care se sustin aceste teste. Din chestionarele date in Bucuresti, in decembrie 2000, si in celelalte centre din Iasi, Cluj, Brasov si Timisoara, in decembrie 2001, rezulta ca majoritatea candidatilor este alcatuita din tineri. 80% din cei care au sustinut examene Cambridge au fost tineri cu varste cuprinse intre 16 si 19 ani, 15% au avut intre 20 si 25 de ani si doar 5% peste 26 de ani. Dna Monica Dobre-Laza, manager examinari la Consiliul Britanic, ne spune ca a avut candidati chiar si elevi din clasa a sasea, nu la examene pentru copii. Au fost cazuri si la extrema cealalta: candidati de 63 de ani. Majoritatea au dat examen pentru a urma studii avansate in Romania (40%) sau in strainatate (31%). Procentajul celor care au dat examen pentru un loc de munca in strainatate nu a fost deloc neglijabil: 16%. Aceeasi a fost si ponderea persoanelor care au dorit sa obtina un certificat Cambridge pentru a putea ocupa un loc de munca mai bun in Romania. socant ramane faptul ca 80% din candidati au fost femei. Acestea au fost cele mai interesate de programele de pregatire si de examenele Cambridge.
In ultimii ani, tot mai multe companii au folosit aceste examene pentru recrutarea candidatilor si angajarea lor, dar si pentru trimiterea la cursuri de perfectionare sau pentru promovarea pe posturi mai bune. DHL si Hilton au trimis grupe intregi de cursanti la Centrul de limba engleza al Consiliului Britanic pentru a urma programele de engleza pentru afaceri si care, apoi, au dat cu succes examenele BEC (Business English Certificates). Pagina de Internet a Universitatii Cambridge (www.cambridge-efl.org) cuprinde liste, care se actualizeaza permanent, cu recunoasterea diferitelor niveluri ale examenelor Cambridge de engleza generala si de afaceri de catre universitatile si colegiile din Marea Britanie si SUA, precum si de catre companiile din diferite tari care folosesc aceste examene la angajare sau la dezvoltarea carierei salariatilor.
Pe primele locuri In lume
Din datele statistice puse la dispozitie de Universitatea Cambridge rezulta ca tinerii nostri sunt cei mai buni la examenele de limba engleza.
Locul I in iunie1997 pentru CAE.
Locul I in decembrie1997 pentru FCE.
Locul II in iunie 1998, pentru FCE, cu o rata de promovabilitate de 93%.
Locul I in decembrie 1998 pentru CPE, cu o rata de promovabilitate de 91%.
Locul II in martie 1999 pentru FCE, cu o rata de promovabilitate de 94%.
In anii 1999 si 2000, Romania s-a situat in topul celor zece tari din lume pentru promovarea cu succes a examenelor de FCE, CAE, CPE.
Pasaport pentru o cariera profesionala internationala
Certificatele de limba engleza sunt utile si la scoala, si la serviciu
Obtinerea unui certificat Cambridge constituie primul mare pas facut de cei care vor sa dea examen de admitere la un colegiu sau o universitate din Marea Britanie, SUA sau alte tari anglofone. Ele nu se obtin usor, dar au termen nelimitat de valabilitate.
1. Examenele Cambridge de engleza generala
Aceste examene testeaza capacitatea candidatului de a folosi engleza generala pe patru niveluri:
· PET (Preliminary English Test)
Prin intermediul acestui test se poate evalua capacitatea de exprimare a unei persoane in limba engleza.
Certificatul este relevant pentru companiile care vor sa cunoasca in ce masura nivelul cunostintelor de limba engleza ale candidatilor sau angajatilor corespunde standardului stabilit pentru ocuparea unui post sau pentru o anumita pozitie. Testul este util si studentilor care vor sa-si verifice deprinderile de exprimare in limba engleza.
PET este singurul examen la care se dau trei probe: citire si scriere, ascultare, comunicare (Reading and Writing, Listening and Speaking).
· FCE (First Certificate in English)
FCE este folosit in mod frecvent ca etalon pentru nivelul de cunoastere a limbii engleze. Certificatul se bucura de recunoastere in institutiile de comert, industrie si invatamant din Marea Britanie. Nivelul de certificare a cunostintelor de limba engleza se situeaza la limita dintre mediu si avansat.
Consta din cinci probe: citire, compunere, folosirea limbii engleze, ascultare, comunicare orala (Reading, Writing, Use of English, Listening, Speaking).
FCE este recunoscut de Ministerul Educatiei si Cercetarii ca echivalent al examenului de limba straina necesar pentru inscrierea la examenul de licenta (certificatul de competenta lingvistica).
· CAE (Certificate in Advanced English)
Certifica o calificare inalta si este recomandat celor care folosesc in mod frecvent limba engleza la locul de munca.
Persoanele care detin acest certificat sunt acceptate in majoritatea universitatilor si colegiilor britanice pentru a urma programele lor de educatie.
CAE poate fi sustinut de elevii claselor bilingve de limba engleza. Este examenul la care, in Romania, se prezinta cei mai multi candidati.
Examinarea consta in verificarea cunostintelor de limba engleza in cadrul a cinci probe – citire, compunere, folosirea limbii engleze, ascultare, comunicare orala.
· CPE (Certificate of Proficiency in English)
Atesta cunostintele de limba engleza la cel mai inalt nivel. Certificatul este recunoscut atat la inscrierea in universitatile britanice, cat si de institutiile academice si de comert din alte tari.
CPE consta in sustinerea a cinci probe: citire, compunere, folosirea limbii engleze, ascultare, comunicare orala.
Toate certificatele Cambridge au valabilitate nelimitata.
2. IELTS (International English Language Testing System)
IELTS este un test conceput la nivel academic si general. Prin intermediul acestuia se testeaza capacitatea candidatului de a folosi limba engleza pentru a studia sau munci intr-o tara anglofona.
Examenul consta in patru teste separate, care evalueaza cele patru deprinderi de baza: ascultare, citire, scriere, comunicare. Notele sunt acordate pe o scara de la zero (nevorbitor) la noua (nivel expert). Media obtinuta reprezinta punctajul general. Nu exista o nota minima de trecere a examenului IELTS.
Fiecare institutie solicita, in mod expres, punctajul solicitat celor care vor sa se inscrie la cursuri. Din aceasta cauza, candidatii sunt sfatuiti sa ceara modulul si nota minima de trecere impuse de institutia care le cere acest examen.
Examenul este programat de cel putin doua ori pe luna si se sustine in Bucuresti. Rezultatele se elibereaza dupa doua saptamani de la sustinerea testului.
IELTS este cerut pentru:
· Studii universitare si postuniversitare in Marea Britanie, SUA si alte tari anglofone;
· Burse (inclusiv Chevening) in Marea Britanie, SUA si alte tari anglofone;
· Emigrare in Australia si Noua Zeelanda si recomandat pentru emigrarea in Canada.
Informatii suplimentare se pot obtine direct de la Departamentul Examene, tel: 211.19.00, 210.03.14, fax: 210.03.10, e-mail: exams@britishcouncil.ro, ielts@britishcouncil.ro, site www.britishcouncil.ro
3. Examenele Cambridge de engleza pentru afaceri (Business English Certificates)
Examenele BEC ofera o evaluare a cunostintelor de limba engleza celor care doresc sa foloseasca aceasta limba in domeniul afacerilor. Sunt examene practice, care se bazeaza pe capacitatea candidatului de a folosi engleza in situatii reale. Continutul lingvistic al examenelor nu este dintr-un domeniu anume, astfel ca pentru sustinerea acestora nu este nevoie de cunoasterea unor domenii specifice sau de o bibliografie anume. Limbajul de afaceri este cel intalnit in general in activitatea zilnica a marilor companii internationale.
Aceste examene se pot sustine pe trei niveluri de dificultate: BEC Preliminary, BEC Vantage, BEC Higher. Fiecare examen are patru probe – ascultare, citire, scriere, comunicare -, care se sustin in aceeasi zi. r
Inscrierile incep cu doua luni inainte de sesiune, iar rezultatele se emit la aproximativ doua luni dupa sustinerea examenului. Exista sase sesiuni pe an (martie, mai, iunie, iulie, noiembrie si decembrie), pe care Consiliul Britanic le organizeaza in functie de cererile inregistrate.r
Certificatele BEC au aceeasi valoare si recunoastere internationala ca si cele de engleza generala, avand valabilitate nelimitata.r
Pentru mai multe detalii privitoare la continutul examenelor BEC, cei interesati pot obtine informatii la telefon 211.19.00, 210.03.14; fax: 210.03.10; e-mail: exams@britishcouncil.ro; site: https://www.cambridge-efl.org/ support/dloads/bus.cfm.r
4. Examene de limba engleza pentru copiir
Incepand din iunie 2002, Consiliul Britanic va organiza examene Cambridge pentru copii intre 7 si 12 ani – Young Learners English (YLE).r
Examenele YLE se dau pe trei niveluri de dificultate: Starters (7-8 ani), Movers (9-10 ani) si Flyers (11-12 ani). Ele reprezinta modul optim de a evalua progresele facute de elevi in studierea limbii engleze, obisnuindu-i, in acelasi timp, cu sustinerea unui examen.r
Examenele YLE reprezinta prima treapta spre sustinerea examenelor Cambridge de engleza generala mentionate mai sus, ultimul si cel mai dificil nivel – Flyers – fiind la nivelul examenului KET, dar conceput pentru varsta de 11-12 ani. tr
r
Data si locul de sustinere pentru toate exameneler
r
Universitatea Cambridge organizeaza in toata lumea doua sesiuni de examinare pe an pentru FCE, CAE si CPE, in iunie si decembrie, si sase sesiuni pe an pentru KET si PET. Pentru FCE este stabilita o sesiune suplimentara, in luna martie. Inscrierile incep cu trei luni inainte de fiecare sesiune. Pentru sesiunile din iunie si decembrie se organizeaza examene in Bucuresti, Brasov, Cluj, Iasi si Timisoara. In martie, examenul se organizeaza doar in Bucuresti.r
Rezultatele la examene se elibereaza in aproximativ doua luni de la data examinarii.r
r
Englezii ne dau lectii si ne pun note r
Cursuri de perfectionare a cunostintelor de limba englezar
r
Pentru a putea sa se descurce in afaceri, tot mai multi intreprinzatori se inscriu la cursurile organizate de Consiliul Britanic. Unii dintre ei au inceput sa-si aduca si copiii sa aprofundeze limba engleza. r
Centrul de limba engleza de la Consiliul Britanic este solicitat de foarte multi cursanti, deoarece este renumit pentru calitatea sistemului de invatamant. Pregatirea ofera sanse reale cursantilor de a promova examene recunoscute pe plan international. Cei mai multi sunt elevi (majoritatea de liceu, dar sunt si grupe de „Young Learners” (pentru clasele patru – opt), studenti, dar si angajati care au nevoie de limba engleza la serviciu. La Centru nu vin numai romani. Cam 10% sunt cursanti straini. r
Toti cei interesati de cursurile organizate de Centru sunt evaluati in prealabil prin intermediul unui test scris si al unui scurt interviu cu unul dintre profesorii centrului. Profesorii sunt britanici, vorbitori nativi de limba engleza, cu specializare in predarea limbii engleze ca limba straina.r
Testul este creat de profesorii din retea si se foloseste in acele centre care doresc sa evalueze cursantii la inceput. El este utilizat doar pentru stabilirea nivelului de cunostinte al celor ce vor sa urmeze cursuri in cadrul sistemului de pregatire al Consiliului Britanic. r
Proba scrisa consta dintr-o serie de intrebari cu variante de raspuns si se poate completa in aproximativ 15 minute. Fiecare cursant raspunde la intrebarile la care stie raspunsul. In functie de punctajul obtinut, cei cu un nivel avansat primesc in continuare un test suplimentar, care dureaza aproximativ 15-20 minute. Proba scrisa este corectata pe loc, iar cursantii merg cu rezultatul la proba orala. Aceasta consta dintr-o discutie de cinci – zece minute cu unul dintre profesorii Centrului. Ei evalueaza nivelul limbii engleze vorbit de cursanti si, la sfarsitul interviului, stabilesc nivelul general de cunostinte in functie de punctajul obtinut la scris si oral. Cu acest rezultat, persoanele evaluate vin la echipa de relatii cu clientii, unde primesc detalii despre cursurile si grupele disponibile la nivelul lor.r
Centrul ofera cursuri la toate nivelurile, de la incepatori pana la superavansati. Cursantii au acces liber la Biblioteca Britanica si la Centrul de Resurse, unde pot veni sa studieze individual, folosind site-uri recomandate de profesori, sau CD-urile create in reteaua de catre centre de limba engleza.r
Tipuri de cursuri oferite de Centrul de limba englezar
Cursurile clasice sunt structurate in doua lectii de o ora si jumatate pe saptamana, (trei ore saptamanal), timp de 12 saptamani. Pentru parcurgerea unui nivel este nevoie de trei cursuri.r
Engleza generalar
Sunt patru nivele obisnuite de studiu, de la elementar la intermediar. Pentru cursantii de nivel avansat se ofera cursuri pregatitoare pentru examene, dupa care se pot sustine examenele Cambridge, recunoscute international.r
Cursurile pregatitoare pentru examener
Aceste cursuri pregatesc participantii pentru examenele Universitatii Cambridge: FCE, CAE, CPE. Persoanele care participa la aceste cursuri nu sunt insa obligate sa se inscrie la examenele Cambridge daca nu doresc acest lucru. r
Centrul de limba engleza asigura pregatirea si pentru International English Language Testing System (IELTS), in cadrul unor cursuri semiintensive, care se desfasoara pe intreg parcursul anului.r
Cursurile pentru tinerir
Tinerii sunt impartiti in doua categorii: copii (clasele 4-6) si adolescenti (clasele 7-9), deoarece exista programe de la nivelul elementar la nivelul avansat. Progresul la invatatura al acestei categorii de cursanti este supravegheat in mod special. Profesorii urmaresc prezenta la cursuri a tinerilor si organizeaza chiar intalniri cu parintii.r
Engleza pentru afacerir
In cadrul acestor cursuri, participantii sunt ajutati in asa fel incat sa-si insuseasca cunostintele de limba engleza necesare in mediul de afaceri si sa-si consolideze notiunile de gramatica si vocabularul. Centrul de limba engleza asigura pregatirea pentru certificatele Cambridge pentru engleza de afaceri (BEC) nivel unu, doi si trei. Cursantii primesc un rezultat dupa fiecare curs. Dupa parcurgerea cu succes a unui nivel, primesc o diploma.r
Informatii suplimentare se pot obtine la: tel: 210.03.14, 310.41.40, fax: 210.03.10, e-mail: teachingcentre@britishcouncil.ro.tr
r
Taxele de inscriere la cursuri (lire sterline)r
r
Cursuri normale:t130 r
Cursuri de engleza pentru afaceri:t145 r
Cursuri pregatitoare r
pentru examene:t145 r
Preturile sunt pentru un curs de 36 de ore.r
Taxele trebuie platite integral la inscriere. Ele includ cursul propriu-zis si materialele oferite pe parcursul lectiilor, nu si manualele de curs care trebuie cumparate separat.