Contractele de munca temporara in strainatate creeaza, implicit, si statului avantaje, pentru ca o serie intreaga de oameni se califica in meserii la un nivel superior celui practicat in Romania. In plus, nu numai ca este scutit de obligatia de a le mai asigura un loc de munca sau un ajutor de somaj, dar se alege si cu un oarecare castig. Cei care lucreaza in alte tari se intorc in Romania cu sume de bani mai mari decat ar fi reusit sa primeasca pentru aceeasi munca si in acelasi interval de timp aici. Pentru a stavili, cat de cat, tentatiile multor firme de a intermedia contracte de munca fantomatice in strainatate, Guvernul s-a decis sa creeze un sistem de servicii, intr-un cadru oficial, prin Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS).
Astfel, pentru Germania s-a incheiat o conventie la nivel guvernamental, privind posibilitatea trimiterii personalului calificat in trei variante:
1. prin intreprinderile romanesti pentru efectuarea diferitelor lucrari;
2. prin contracte individuale, pentru tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 35 ani;
3. prin contracte individuale pentru persoanele care depasesc varsta de 35 ani.
In toate aceste variante, MMPS joaca un rol important, fiind institutia care intermediaza legaturile intre cele doua parti ale contractului. In prima varianta, societatile care doresc sa incheie un astfel de contract cu un partener din Germania, trebuie sa se prezinte la minister cu un dosar care cuprinde:
– date referitoare la firma;
– documente care sa demonstreze ca desfasoara activitatea respectiva (constructii, in general) de minimum 6-8 luni in tara si ca dispune de personal propriu calificat.
In cazul contractelor individuale, intre guvernele roman si german s-a semnat o intelegere cu privire la perfectionarea cunostintelor profesionale si de limba ale tinerilor romani. Pentru a putea beneficia insa de aceasta posibilitate, acestia trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
– limite de varsta: 18 – 35 ani;
– cunostinte de limba germana;
– vechime minima de 2 ani in meseria pentru care vor sa se perfectioneze.
Durata unui astfel de contract este de 18 luni si nu se poate beneficia decat o singura data de aceasta facilitate. Daca in cazul contractelor incheiate prin firme domeniul de activitate este, in cea mai mare parte, cel al constructiilor, in varianta acordurilor individuale, oferta de locuri de munca este ceva mai bogata. Tinerii au posibilitatea sa lucreze ca bucatari, ospatari si asistenti medicali. Pentru incheierea unui contract de munca trebuie parcurse mai multe etape:
– depunerea actelor la MMPS;
– participarea la un interviu cu reprezentanti ai Centrului de Mediere a Fortei de Munca din Frankfurt. Interviul se desfasoara de doua ori pe an, la Bucuresti si la Sibiu, si este sustinut in limba germana. Pe baza lui se face selectia, iar dosarele candidatilor admisi sunt trimise la MMPS.
Persoanele care depasesc 35 ani pot pleca sa lucreze in strainatate, cu contract individual de munca, pe intervale de timp mai scurte: intre 3 luni si un an. Activitatile cu caracter sezonier se pot desfasura in toate sectoarele economice: alimentatie publica (bucatari, ospatari), agricultura, domeniul forestier etc. In aceste cazuri insa, solicitantii au obligatia sa-si gaseasca singuri patronul german cu care doresc sa incheie contractul de munca.
Un alt acord de colaborare la nivel guvernamental, pentru angajarea temporara a personalului roman, a fost incheiat si cu Israelul. Si pe aceasta filiera s-au instituit doua modalitati de perfectare a contractelor:
1. prin firme specializate de intermediere, recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate, in special in domeniul constructiilor;
2. ca persoane particulare, in general, in sfera prestarii de servicii menajere.
In varianta a doua, persoanele interesate sunt obligate sa-si caute singure o familie in Israel sau un patron la care sa munceasca. De abia dupa venirea contractului din Israel, pe numele persoanei respective, la MMPS, vor incepe formalitatile de completare a dosarului necesar perfectarii angajarii. Acesta va cuprinde: carnetul de munca incheiat la zi, copie de pe buletinul de identitate, copie de pe pasaport si asigurarea (care este platita in general de firma sau persoana care angajeaza in Israel). De regula, durata unui astfel de contract este de un an de zile, dar este permisa plecarea de mai multe ori. „Sunt multi oameni care pleaca in Israel de patru, cinci, sase ani – aflam de la dl Sava Gheorghe, inspector de specialitate la Departamentul de forta de munca in strainatate al MMPS. Deja sunt „veterani” care au fost remarcati si carora, acum, li se trimit contractele pe numele lor.”
Avantajele materiale ale unor astfel de joburi in strainatate se pare ca sunt semnificative. Minimul castigurilor unui muncitor se situeaza la 600-700 USD, iar maximul poate depasi 1.000 USD pe luna. Din pacate, numarul contractelor inregistrate prin MMPS pentru Israel a inceput sa scada. Daca in 1997 au fost inregistrate 25.000 de contracte, in 1998 cifra a coborat la 18.000, iar in primele luni ale acestui an
s-au inregistrat doar 1.250 de angajari.
Persoanele interesate sa afle amanunte privind posibilitati de lucru in strainatate se pot adresa direct la MMPS:
l pentru Germania, la dna Mihaela Dragan, director Directia de ocupare a fortei de munca in strainatate, tel.: 310.07.96;
l pentru Israel, la dl Sava Gheorghe, inspector de specialitate, Departamentul forta de munca in strainatate, tel.: 3124668.
Adela Fundulea