ANSVSA a impus noi reglementări pentru producătorii locali
Fermierii români care doresc să vândă produse din recolta proprie, precum fructe și legume, vor fi obligați să se înregistreze la Direcțiile Sanitar-Veterinare, conform unui nou proiect de lege publicat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Potrivit proiectului de lege, micii producători vor avea un plafon de vânzare de maximum 800 de kilograme anual. Cei care depășesc această limită vor trebui să se înregistreze ca persoane juridice.
Măsura va impune dificultăți suplimentare pentru micii agricultori, crescând nivelul de birocrație și limitând accesul lor la programele de subvenționare. Li se impune autorizarea, înființarea unei firme, ceea ce restricționează accesul micilor fermieri la susținerea oferită agriculturii. Este important statutul juridic pentru accesul la facilități fiscale.
„Îi obligă la autorizare, îi obligă la înființarea unei firme pentru a accesa programul. Practic, micilor fermieri li se îngrădește accesul la programele de subvenționare a agriculturii, se mărește birocrația. Facilități fiscale există pentru persoane juridice în agricultură, din punct de vedere al unui fermier mediu mi se pare obligatoriu să fii autorizat în acest sens”, a spus un producător local din Grădinari, județul Olt.
Noua reglementare prevede controale periodice
Noua reglementare prevede, de asemenea, controale periodice din partea autorităților pentru fermierii înregistrați, cu un accent deosebit pe cei care produc murături și dulceață. Fermierii vor fi obligați să amenajeze spații speciale și să folosească doar produse certificate, fie din propria fermă, fie cumpărate în condiții stricte.
„Trebuie să avem un spațiu special amenajat, să folosim doar produse din ferma proprie sau într-un anumit procent putem să le și cumpărăm, însă trebuiesc certificate. Se pare că pentru o parte dintre producătorii agricoli este încă o cerință în plus”, a zis președintele Sindicatului de Legumicultori Olt pentru Digi24.
Producătorii locali sunt pesimiști
Producătorii locali se declară pesimiști cu privire la efectele acestor noi reglementări, considerând că vor determina o parte dintre ei să renunțe la activitate. Producția internă va scădea, iar românii vor fi nevoiți să consume produse din import, cred ei.
În plus, fermierii care vând produse la poarta gospodăriei vor trebui să respecte standarde de protecție alimentară și să dețină documente medicale care atestă că nu sunt purtători de boli transmisibile prin alimente.
„Pentru o bună parte din producători înseamnă încetarea activității, pentru ceilalți va însemna o complicare foarte mare a activității și a existenței lor. Prin urmare, vor crește importurile, producția internă va scădea, iar românii vor fi obligați să mănânce orice altceva decât produs românesc”, este de părere un producător de mere.
Ce trebuie să facă cei care procesează legume și fructe în gospodăriile lor?
Potrivit ANSVSA, cei care procesează legume și fructe în gospodăriile lor vor trebui să respecte următoarele cerințe pentru produsele pe care le vând:
- produsele trebuie să fie făcute din materii prime sigure pentru consumul uman, iar persoanele care le manipulează trebuie să respecte normele de igienă, să aibă carnet de sănătate și echipament de protecție corespunzător;
- produsele nu trebuie să fie falsificate și nu trebuie să aibă modificări neobișnuite la aspect, culoare, miros, gust sau consistență;
- produsele nu trebuie să fie contaminate cu impurități și nu trebuie să fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite sau nepotrivite.
- fiecare produs trebuie să aibă o etichetă cu informații despre producător, denumirea produsului, data obținerii, numărul de identificare al ambalajului, condițiile de păstrare și alte informații care ajută consumatorul să fie corect informat, conform reglementărilor europene;
- produsele vândute în locuri publice trebuie expuse în vitrine sau în alte moduri care să prevină orice risc de contaminare.