Un sondaj desfăşurat de către compania britanică de cercetare GfK Uk arată că 29% dintre respondeţi sunt preocupaţi de posibilitatea creşterii costului de trai în următorul an şi 15% sunt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde locul de muncă. Şi evoluţia economiei le-a atras atenţia respondenţilor, 21% fiind preocupaţi de acest domeniu.
Creşterea costului de trai în următoarea perioadă este pusă de 29% dintre clienţii români pe seama creşterii cheltuielilor cu utilităţile, peste media de 17% la nivel european, a costurilor cu locuinţa, fie ca este vorba despre chirii sau despre rate la bancă pentru achiziţionarea unei locuinţe (15%) şi a cheltuielilor cu alimente (12%).
În acelaşi timp, 12% dintre respondenţii din România consideră că ieşirea la pensie reprezintă un factor ameninţător deoarece le-ar putea afecta nivelul de trai, faţă de media de numai 6% la nivel european, iar 7% menţionează că există posibilitatea ca în perioada următoare să primească mai puţini bani din străinătate şi, astfel nivelul de trai să fie afectat.
94% dintre clienții români se gândesc atent înainte să ia un credit iar 92% nu împrumută mai mult decât știu că pot rambursa
Conform studiului GfK UK, românii au un comportament de creditare responsabil. Majoritatea respondenţilor din România precizează că iau în calcul împrumuturile de la bănci sau instituţii financiare nebancare în principal atunci când vor să îşi îmbunătăţească locuinţa ( 31%), când intervin cheltuieli neaşteptate care le pot influenţa situaţia financiară (29%) sau cheltuieli medicare (18%), când caută să îşi consolideze datoriile (23%), dar şi pentru a investi în educaţia copiilor (5%).
,,Împrumuturile pe termen scurt acordate de instituțiile financiare nebancare sunt o soluție reală pentru românii care altfel ar putea fi excluși de la o formă legală de finanțare. Cercetarea GfK confirmă încă o dată că românii au încredere în instituțiile financiare nebancare și că iau împrumuturi în mod responsabil, analizând atent toate condițiile și costurile totale ale creditului”, a declarat Viktor Boczán, directorul general al Provident Financial România. ,,La rândul nostru, adoptăm de fiecare dată un model responsabil de business. Analizăm atent fiecare solicitare de credit și suntem înţelegători atunci când clienții întârzie la plata ratelor, reeşalonând împrumutul fără costuri suplimentare. Cu alte cuvinte, nu punem presiune suplimentară pe bugetul familiei în eventualitatea unor situații neprevăzute precum creșterea costului de trai sau scăderea veniturilor”, a adăugat Viktor Boczán.
Românii sunt optimişti privind evoluţia situaţiei financiare personale şi a economiei
Astfel, 60% dintre respondenţii sondajului se declară mulţumiţi de viaţa actuală pe care o au, cu 8% mai mulţi decât în 2016 şi pese media de 53% la nivel european. Mai mult, 66% sunt încrezători că situaţia financiară personală se va îmbunătăţii în următorul an, similar cu nivelul de anul trecut ( 67%), însă peste media europeană de 45%.
Pentru respondenții din România, situația financiară mai bună este pusă pe seama schimbării circumstanțelor familiale (35%), a schimbării locului de muncă (11%) sau a creșterii veniturilor salariale la actualul loc de muncă (10%). Evoluția situației financiare personale corespunde percepției cu privire la evoluția situației economice în ansamblu a României, 49% dintre participanții la sondajul din România așteptându-se la o îmbunătățire în următoarele 12 luni, iar 16% mizând că economia va rămâne stabilă în 2017. Prin comparație, în restul țărilor europene unde este prezent grupul IPF, doar 28% dintre respondenți se așteaptă, în medie, la o evoluție pozitivă a economiei țării lor.