Acești inculpați vor putea fi supravegheați prin intermediul brățării electronice
Alina Gorghiu a anunțat că inculpații aflați sub control judiciar sau în arest la domiciliu vor putea fi supravegheați prin intermediul brățărilor electronice. Aceste dispozitive sunt deja implementate la nivel național pentru monitorizarea cazurilor de violență domestică.
„E un proiect extrem de bun pentru întreaga societate, Să putem să protejăm victimele violenței domestice sau a infracțiunilor de altă natură. Astăzi avem acest proiect, monitorizarea electronică a victimelor violenței domestice, extins la nivel național. Ultimele 18 județe au făcut parte din această hartă a aplicării sistemului de monitorizare. E acea brățară electronică care ține agresorul departe de victimă”, a declarat acesta la Digi24.
Ministrul Justiției a adăugat că, în primele opt luni ale anului 2024, nicio persoană care a solicitat protecție prin mecanismul de monitorizare electronică nu a devenit victimă a vreunui omor sau răniri grave, ceea ce indică faptul că victimele au fost protejate, iar agresorii au fost ținuți la distanță.
„De astăzi, adăugăm la monitorizare o altă categorie. Prevederea există, am scris-o în lege din 2020. Astăzi intră în vigoare, pentru că de astăzi avem acest mecanism disponibil și pentru cei care sunt sub control judiciar – și avem vreo 6.700 de persoane sub control judiciar – control judiciar pe cauțiune, mult mai puțini, și persoane care sunt în arest la domiciliu. Vorbim de aproape 1.100 de persoane. Dacă instanța va dispune pentru genul acesta de inculpat monitorizarea electronică, vom putea evita cazuri celebre gen Cherecheș, fugar care a decis să plece din țară înainte de a fi dată soluția definitivă de către instanță. Cu cât mai puține sonore cazuri de fugari vom avea, cu atât mai bine ne va fi”, a spus ea.
Alina Gorghiu a precizat că Guvernul a alocat fonduri și că există deja softul, brățările și întregul mecanism necesar pentru a asigura protecția victimelor infracțiunilor, iar în cazurile dispuse de instanță, inculpații pot fi monitorizați prin aceste proceduri judiciare.
Primele rezultate ale monitorizării electronice
Ministrul Justiției a declarat, de asemenea, că primele rezultate ale monitorizării electronice a persoanelor violente au devenit evidente în primele 8 luni ale anului, întrucât nicio persoană care a solicitat un astfel de dispozitiv nu a mai devenit victimă a vreunei infracțiuni, agresorii fiind menținuți la distanță.
”Pot să vă ofer o primă veste bună şi mulţumesc poliţiilor, parchetelor, instanţelor pentru implicare în acest fenomen. În primele opt luni ale anului 2024, nicio victimă care a apelat la protecţie prin acest mecanism de monitorizare n-a fost victima vreun omor, răni foarte grave, pericol foarte grav la adresa sănătăţii sau a vieţii sale. Asta înseamnă că au fost protejate prin brăţara electronică şi agresorul a fost ţinut deoparte”, a spus ea.
Oficialul a explicat că, începând cu 1 octombrie, mecanismul de monitorizare electronică este disponibil și pentru persoanele aflate sub control judiciar.
”Avem vreo 6.700 de persoane sub control judiciar, control judiciar pe cauţiune, mult mai puţini, şi persoane care sunt în arest la domiciliu. Vorbim de aproape 1.100 de persoane. Dacă instanţa va dispune pentru genul acesta de inculpat monitorizarea electronică, vom putea evita cazuri celebre, gen Cherecheş, fugar care a decis să plece din ţară înainte de a fi dată soluţia definitivă de către instanţă”, a spus Alina Gorghiu.
Statul român dispune de toate resursele necesare pentru a-și proteja victimele
Aceasta a subliniat că, începând de marți, statul român dispune de toate resursele necesare pentru a proteja victimele și pentru a monitoriza persoanele aflate sub control judiciar și în arest la domiciliu.
”Guvernul a alocat fonduri, avem softul, avem brăţările, avem tot mecanismul astfel încât să obţinem protecţie pentru victimele infracţiunilor şi, în acelaşi timp, să monitorizăm în cazurile în care instanţa dispune şi inculpaţii din aceste proceduri judiciare. Deci, da, statul român are posibilitatea de astăzi să asigure tot toate tipurile de protecţie”, a spus oficialul.
Începând cu 1 octombrie, sistemul de monitorizare electronică se extinde și la procedurile de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cazurile în care organele judiciare vor impune inculpatului cercetat penal obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.