Românii, taxați în plus. Se va aplica din 1 aprilie 2025: Nu mai există justificări

gaze

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

E.ON România nu susține continuarea măsurii generale privind plafonarea prețurilor la energie. CEO-ul companiei, Volker Raffel, consideră că sprijinul ar trebui direcționat exclusiv către clienții vulnerabili.

E.ON nu susține plafonarea prețurilor la energie

Volker Raffel, CEO al E.ON România, a declarat că firma nu este de acord cu continuarea a măsurii privind plafonarea prețurilor la energie. În opinia sa, această decizie trebuie să fie una politică și ar trebui să vizeze doar sprijinirea clienților vulnerabili, nu întreaga piață.

Raffel subliniază că responsabilitatea de a oferi suport social revine statului, iar companiile private nu ar trebui să fie implicate în acest tip de politică.

El a explicat că, în contextul crizei energetice internaționale din trecut, intervenția statului a fost justificată, însă, în prezent, nu mai există motive legale pentru o astfel de măsură. În acest sens, sprijinul pentru clienții vulnerabili ar trebui să fie acordat direct de stat.

În prezent, prețurile energiei sunt plafonate până în martie 2025, iar dacă nu va fi luată o nouă decizie politică, plafonarea va înceta din aprilie.

Lipsa predictibilității pe piața de energie

Volker Raffel a atras atenția asupra lipsei de predictibilitate în piața energetică. E.ON, la fel ca și alte companii, nu cunoaște prețul pe care îl va aplica clienților începând cu aprilie 2025, deoarece piața angro nu este complet funcțională. Nu sunt suficiente cantități de energie ofertate, ceea ce afectează capacitatea furnizorilor de a oferi prețuri clare și predictibile clienților.

Directorul E.ON a precizat că această incertitudine nu afectează doar compania, ci și consumatorii, care nu pot estima costurile viitoare pentru energie electrică.

„Este o decizie politică care trebuie să urmeze, legată de ce se întâmplă cu plafonul. Noi ştim că avem şi clienţi care au greutăţi şi aceşti clienţi vulnerabili trebuie să fie sprijiniţi de stat. Asta este o politică socială şi trebuie să fie clar şi ce face Guvernul să sprijine şi vulnerabilii în viitor. Nu este treaba unui jucător sau a unei companii private să dea o politică socială, dar este sarcina statului.

Din punctul nostru de vedere, dacă statul a intervenit în trecut, în momentul crizei naţionale sau internaţionale, continentale, să zicem, în acel moment a existat o justificare să se intervină cumva, dar în momentul de faţă nu mai există o justificare legală să intervii.

Înseamnă, din punctul nostru de vedere, că un sprijin al statului trebuie să fi dat direct de stat la clienţi. Nu suntem de acord să continue plafonarea. (…) În momentul de faţă preţurile sunt plafonate până în martie. Dacă nu se întâmplă nimic, nu mai sunt plafonate începând cu aprilie.

Dacă statul vrea să intervină din nou, este o decizie politică care nu este negociată cu noi, dar sperăm să fie luată în timp util, pentru că în momentul de faţă vedem o lipsă de predictibilitate legată de se întâmplă în piaţă. Nu este o problemă doar pentru noi, ci şi pentru clienţii noştri”, a spus Volker Raffel la un seminar pe teme de energie, organizat de Consiliul Concurenţei şi ACUE.

Soluții propuse de E.ON pentru piața de energie

E.ON propune o măsură intermediară, similară cu programul Gas Release Program, care a funcționat în trecut în sectorul gazelor naturale. Acest program nu reglează prețul, dar obligă producătorii să ofere cantități de energie în mod periodic, astfel încât să fie disponibilă energie pentru cerere. Această abordare ar asigura lichiditate în piața de electricitate și ar permite o mai mare predictibilitate pentru furnizori și clienți.

Raffel a subliniat că, deși compania nu dorește ca statul să stabilească un preț fix, este esențial să existe disponibilitate constantă de energie pe piață. În prezent, marii producători nu oferă cantități semnificative de energie, ceea ce complică situația furnizorilor în ceea ce privește stabilirea prețurilor finale pentru clienți.