Monitorizarea agresorilor prin brățări electronice, o măsură tot mai utilizată în cazurile violenței domestice
Numărul victimelor violenței domestice care acceptă monitorizarea agresorilor prin brățări electronice a crescut semnificativ în 2024.
Conform datelor oferite de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, în primele opt luni ale anului au fost dispuse 103 măsuri de monitorizare electronică, o creștere de 52 față de aceeași perioadă a anului precedent. Această creștere reflectă faptul că victimele au început să înțeleagă că monitorizarea agresorilor este o măsură suplimentară de siguranță.
În acest an, polițiștii din județul Vrancea au emis 277 de ordine de protecție provizorii, cu 72 mai multe față de anul 2023. Dintre acestea, 116 au fost confirmate și transformate de instanță în ordine de protecție pe termen lung, care pot avea o durată de până la 12 luni.
În unele cazuri, instanțele au decis că nu mai există un risc iminent, iar în altele, părțile s-au împăcat înainte de emiterea ordinului definitiv.
„Din cele 277 de ordine de protecţie provizorii emise anul acesta, au fost confirmate şi transformate în ordine de protecţie 116, iar în restul cazurilor fie instanţa a apreciat că nu mai există un risc iminent şi a infirmat ordinul de protecţie provizoriu, fie părţile s-au împăcat atunci când au ajuns în faţa instanţei.
Peste 52% din ordinele de protecţie emise de poliţişti au fost transformate ulterior într-un ordin de protecţie pe o perioadă de până la 12 luni”, a precizat subcomisar de poliţie Daniela Niagu, ofiţer coordonator pe linie de violenţă domestică în cadrul Serviciului de ordine publică Vrancea.
Riscuri pentru victimele violenței domestice care refuză ordinele de protecție
În 617 cazuri, polițiștii au constatat existența unui risc iminent pentru viața și integritatea victimelor violenței domestice. Cu toate acestea, 340 de victime au refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu, în ciuda constatărilor oficiale.
Refuzul ordinelor de protecție pune în evidență dificultatea multor victime de a lua măsuri ferme împotriva agresorilor, chiar și în fața pericolului.
În primele opt luni din 2024, poliția a intervenit la 2.845 de cazuri de violență domestică în județul Vrancea, dintre care 832 în mediul urban și 2.013 în rural. Majoritatea sesizărilor au venit prin intermediul apelului la 112.
În urma intervențiilor, polițiștii au luat măsuri preventive în șase cazuri, dintre care două pentru încălcarea ordinelor de protecție emise anterior. În două situații, agresorii au fost arestați preventiv.