În 2009 interesul românilor pentru joburile peste hotare a crescut de cinci sau chiar de şase ori, potrivit statisticilor site-ului de recrutare MyJob.ro. De asemenea, cele mai căutate domenii de către românii care aleg să plece la muncă în străinătate sunt în special cele tehnice precum chimie si petrochimie, IT&C sau medicină.

Statisticile site-ului de recrutare mai arată că, dacă până anul trecut Italia, Spania şi Grecia erau fruntaşe în preferinţele românilor, în special în ceea ce priveste locuri de muncă sezoniere sau necalificate, acum, aceştiai se îndreaptă către state precum Germania, Franţa, Olanda sau ţările nordice, pentru joburi care necesită un nivel ridicat de specializare sau experienţă. Statisticile mai arată că pe site-ul MyJob.ro a crescut şi oferta de locuri de muncă pentru specialişti în aceste state.

Românii vor să lucreze în turism, agricultură sau comerţ

De asemenea, atât cererea, cât şi oferta de ingineri sau alt tip de specialişti în domeniul petrolier s-a dublat şi chiar triplat în ţări din Orientul Mijlociu precum Emiratele Arabe Unite, Oman sau Qatar.

Cele mai multe joburi peste hotare rămân, totuşi, cele din turism, agricultură si comerţ, urmate de domeniul medical şi inginerie. Conform statisticilor MyJob.ro, cei mai mulţi candidaţi pentru turism sau agricultura provin din Bucureşti şi judetele Moldovei (Vaslui, Iaşi), iar pentru medici sau ingineri navali, aplicanţii sunt preponderent din Cluj-Napoca, Sibiu, respectiv Constanţa.

Cine pleacă în străinătate?

Candidaţii cei mai activi în ceea ce priveşte joburile în străinătate sunt bărbaţii, în proporţie de 79%, în timp ce doar puţin peste o cincime din numărul total de cereri (21%) aparţin femeilor. Din punct de vedere al vârstei, se observă o uşoară creştere a interesului pentru strainatate în rândul tinerilor între 23 şi 30 de ani: de la o cincime din totalul aplicanţilor în 2008, la peste 33% în 2009. Cu toate acestea, cei mai mulţi români care îşi doresc un job peste hotare sunt specialiştii care au experienţă în câmpul muncii şi vârsta cuprinsă între 30 şi 45 de ani, în proprţie de  52%.

În acest moment pe site-ul MyJob.ro găsesc peste 3.000 de joburi în străinătate: specialiştii cu studii medii şi superioare au la dispoziţie 65% dintre locurile de muncă disponibile, în timp ce 35% dintre anunţuri se adresează candidaţilor necalificaţi.