Românii trebuie să depună plângere. Decizie la Guvern: Vor fi transmise direct la procurori şi la Poliţie

Serviciul de Acţiuni Speciale

SURSA FOTO: Inquam Photos, Justinel Stavaru

Guvernul a luat o decizie importantă care va afecta modul în care sunt tratate cazurile de hărțuire sexuală și alte încălcări grave ale legii. Conform noilor măsuri, românii sunt încurajați să depună plângeri în cazurile de hărțuire, iar aceste sesizări vor fi transmise direct către procurori și Poliție pentru a asigura o reacție promptă și eficientă.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va discuta despre modificarea legislației pentru protejarea victimelor hărțuirii sexuale. Acesta este un subiect considerat esențial pentru transparența și responsabilitatea în fața opiniei publice.

Printre modificările propuse, se include posibilitatea ca victimele hărțuirii sexuale să poată depune sesizări anonime.

”Alt subiect cu care eram datori în faţa opiniei publice este modificarea legislaţiei pentru protejarea victimelor hărţuirii sexuale. Principala modificare este că victimele acestor agresiuni pot depune şi sesizări anonime”, a anunţat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, premierul Marcel Ciolacu.

Victimele hărțuirii sexuale pot depune sesizări anonime

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că, pentru ca o sesizare anonimă să fie examinate și soluționată, aceasta trebuie să conțină indicii referitoare la faptele de hărțuire, fie că sunt de natură sexuală, fie morală.

Premierul a subliniat că, în cadrul modificărilor legislative, vor fi incluse și norme care permit universităților și altor instituții, inclusiv unităților de învățământ preuniversitar, să implementeze măsuri pentru descurajarea hărțuirii.

Ministerul Educației lucrează la schimbarea legislației

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat pe 1 august, în cadrul ședinței de Guvern, că se lucrează la schimbarea legislației. Măsura se avea în vedere pentru a asigura analiza rapidă a tuturor sesizărilor privind încălcarea deontologiei universitare, fie că acestea sunt făcute formal sau anonim.

Sesizările ce vizează fapte penale, cum ar fi hărțuirea, vor fi trimise direct procurorilor și Poliției.

Marcel Ciolacu nu este de acord cu nicio formă de hărțuire sexuală

În data de 1 august, Marcel Ciolacu a solicita ministrului Educației să elaboreze propuneri de completare și modificare a legislației. Această cerere a venit ca urmare a cazurilor recente de hărțuire sexuală în mediul universitar. Aceste propuneri ar trebui să fie discutate împreună cu Consiliul Național al Rectorilor.

Ministrul Deca a subliniat, la acel moment, impactul profund al mărturiilor victimelor. Ligia Deca a confirmat angajamentul de a schimba legea astfel încât orice sesizare, fie că este anonimă sau nu, să fie analizată rapid. Premierul a afirmat că nu poate fi acceptată nicio formă de hărțuire sexuală. Marcel Ciolacu a subliniat că măsurile necesare vor fi luate pentru a proteja victimele. În plus, se urmărește să se prevină astfel de situații în viitor.