Trei măsuri-cheie se apropie de la final

După multiple prelungiri în ultimii ani, măsurile de plafonare care au protejat consumatorii de prețuri excesive își încetează efectul. Este vorba despre plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, a tarifelor RCA și a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Autoritățile au anunțat că aceste măsuri nu vor mai fi prelungite, iar până acum nu există o formulă alternativă clară.

În ceea ce privește energia electrică, prețul plafonat actual este de 0,68 lei/kWh. După expirarea plafonării, consumatorii ar putea plăti între 1,44 lei și 1,53 lei/kWh, potrivit ofertelor din piață.

Pentru energie, măsura de plafonare se restrânge la consumatorii vulnerabili

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat recent că, începând cu 1 iulie, sprijinul va fi acordat doar consumatorilor vulnerabili. Acesta a precizat că se lucrează împreună cu Ministerul Muncii la un mecanism dedicat celor aflați în sărăcie energetică.

„Pentru perioada de după 1 iulie – şi mă refer aici la energie electrică, pregătim împreună cu Ministerul Muncii – au avut loc deja trei întâlniri tehnice foarte aplicate – acest mecanism pentru consumatorii aflaţi în sărăcie energetică, deci consumatorii vulnerabili, cei care au probleme, pentru care plata facturilor la utilităţi reprezintă o povară. Noi considerăm că se impune o actualizare a plafoanelor care stabilesc acest prag de vulnerabilitate. Este un punct de vedere al Ministerului Energiei. Deci, o lărgire a plajei de beneficiari, astfel încât să acopere toate cazurile posibile.”

Burduja a mai adăugat că autoritățile urmăresc stimularea lichidității în piață pentru a menține prețurile sub control.

„În acest interval de timp ne dorim să creştem această lichiditate în piaţă, deci producătorii să vândă mai mult, furnizorii să cumpere mai mult, poate chiar şi traderii să comercializeze mai multă energie electrică, astfel încât, în final, preţurile să aibă o evoluţie corectă.”

Schema de plafonare pentru gaz, valabilă până în aprilie 2026

Ministrul Energiei a confirmat că schema de compensare pentru gazele naturale va rămâne valabilă până la 1 aprilie anul viitor. Acesta a subliniat că prețurile din piața energetică au crescut semnificativ în 2024, în contextul geopolitic tensionat și al opririi tranzitului gazului rusesc prin Ucraina.

„Se ştie faptul că preţurile pe piaţa energiei electrice şi a gazelor au cunoscut creşteri importante de la începutul acestui an, odată cu stoparea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina.”

Burduja a menționat că războiul din Ucraina continuă să aibă efecte directe asupra economiei europene, inclusiv asupra pieței de energie.

„Ceea ce s-a întâmplat la Sumi, tragedia din ziua de Florii, arată încă o dată faptul că cei care care au invadat Ucraina nu au niciun fel de limită, de umanitate – şi deciziile care sprijină efortul Ucrainei de a rezista în faţa acestei agresiuni armate sunt corecte. Sigur că ele au avut repercusiuni şi pentru România şi pentru restul Europei, inclusiv prin creşteri de până la 60% pe piaţa gazului şi de 25-30% pe piaţa energiei electrice din Europa.”

plafonare preț gaze naturale
SURSA FOTO: Dreamstime

RCA-ul și alimentele nu au nicio formulă înlocuitoare deocamdată

Pe lângă energie, și plafonarea tarifelor RCA va expira la final de iunie. Deși măsura a fost agreată temporar de actorii din piață, aceștia nu doresc o prelungire.

În ceea ce privește alimentele de bază, plafonarea adaosului comercial se va încheia tot la 30 iunie. Există discuții privind introducerea unei plafonări doar pentru produsele românești, dar nicio decizie nu a fost oficializată.

Experții avertizează că eliminarea acestor măsuri ar putea duce la scumpiri în lanț, afectând în special categoriile vulnerabile ale populației.