Românii trebuie să prezinte buletinul. Legea intră în vigoare de astăzi, 25 iulie

buletin

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

O nouă lege intră în vigoare de joi, 25 iulie. Aceasta prevede ca românii care cumpără aceste produse să arate buletinul la casa de marcat pentru a le putea achita. Fără buletin nu vor putea să le cumpere. Despre ce este vorba, de fapt?

Minorii nu mai pot cumpăra alcool și tutun sau energizante

Mulți tineri consumă alcool și tutun încă de dinainte să îndeplinească vârsta legală pentru acestea. Există interdicții legislative care prevăd că aceștia nu au voie să cumpere astfel de produse, însă realitatea este complet diferită.

Lucrurile ar urma să se schimbe, promit autoritățile, care au dat o lege în acest sens. Așadar, de joi, 25 iulie, magazinele și localurile vor trebui să pună în aplicare prevederile noii legi.

Mai precis, cei care vând băuturi alcoolice, băuturi energizante sau produse din tutun vor fi obligate să verifice actele de identitate ale clienților pentru a confirma că aceștia au vârsta legală necesară pentru achiziționarea acestor produse.

Cei care vor putea cumpăra aceste produse după verificarea buletinelor sunt cei care au împlinit vârsta de 18 ani.

SURSA FOTO: Dreamstime

Se dau amenzi usturătoare

Legea impune și sancțiuni pentru comercianții care nu respectă regulile. Mai precis, se aplică amenzi între 10.000 și 30.000 de lei pentru cei care nu cer buletinele la control. Suma se încadrează în acest interval indiferent dacă este vorba de angajații localurilor sau de vânzătorii din magazine.

Cei care au inițiat proiectul, care acum a devenit lege, au venit cu date concrete care scot la iveală necesitatea reglementării.

În primul rând, ei au precizat că 15% dintre adulții fumători din România au început să fumeze înainte de vârsta de 14 ani. De asemenea, un procentaj de 38% dintre adulții fumători au început să fumeze înainte de 18 ani.

În expunerea de motive a legii se arată că aproximativ 14,6% dintre copiii cu vârste între 13 și 15 ani fumează. Procentajul ar însemna aproape 90.000 de copii din această grupă de vârstă care ar putea deveni fumători zilnici.

Inițiatorii proiectului au mai arătat că 8,2% dintre acești copii au folosit țigarete electronice în ultimele 30 de zile.

Nu în ultimul rând, aceștia au mai arătat că 3,1% au utilizat dispozitive electronice de încălzit tutunul în aceeași perioadă.

SURSA FOTO: Dreamstime

De ce aceste produse sunt interzise pentru tineri?

Alcoolul, produsele din tutun și energizantele nu sunt tocmai sănătoase pentru adulți, iar pentru copii ele devin de-a dreptul periculoase.

De exemplu, fumatul are efecte devastatoare asupra copiilor și a tinerilor. Nicotina poate dăuna creierului în dezvoltare. Copiilor care fumează le poate fi mai greu să învețe lucruri noi sau să fie atenți. De asemenea, aceștia pot deveni dependenți foarte repede (chiar mai mult decât adulții). Nicotina este, de asemenea, asociată cu depresia și anxietatea la tinerii fumători.

Alcoolul poate avea un impact negativ asupra abilităților de rezolvare a problemelor și asupra performanțelor școlare ale copilului. Poate afecta corpul, starea de spirit și sănătatea mentală a acestuia. Există mai multe părți ale creierului afectate de alcool în timpul adolescenței.

În cadrul celei mai recente revizuiri, cercetătorii din Regatul Unit au analizat 57 de studii anterioare și au constatat că consumul de băuturi energizante de către copii și adulți tineri este asociat cu perturbări ale somnului, un risc crescut de ADHD, anxietate, modificări ale dispoziției și, în unele cazuri, probleme cardiace.