OPEC a făcut recent un anunț cu privire la scăderea producţiei de petrol, iar acest lucru a declanșat un nou val de scumpiri a produselor şi serviciilor.

Prețul petrolului a crescut

Așadar, preţul petrolului a crescut după ce OPEC a redus producţia cu peste 1 milion de barili pe zi. Decizia vine pe fondul temerilor legate de o încetinire economică la nivel mondial.

Mai mult, Rusia a anunţat o diminuare la producţia zilnică. Reducerea va duce la creşterea preţului acestuia și a produselor derivate.

Efectele economice pe care le vor resimți românii chiar de Paște

Analistul financiar Adrian Negrescu a explicat care sunt efectele economice pe care le vor resimți românii, odată cu scăderea producţiei de petrol.

„Spuneam că, în preajma sărbătorilor de Paște, și la pompă, în România, s-ar putea să vedem o creștere de prețuri, care, iată, devine aproape sigură, în condițiile în care petrolul se duce spre 85 de dolari pe baril.

Și mă uitam acum, în piață, la niște estimări care merg către 100 de dolari pe baril, dacă nu vor există niște negocieri între OPEC, OPEC Plus și ceilalți producători.

Mai simplu spus, ne așteaptă scumpiri la pompă. Din păcate, acest lucru va duce la creșteri de prețuri pentru tot ceea ce înseamnă produse alimentare, nealimentare, servicii”, a declarat Adrian Negrescu, la Antena 3.

OPEC va reduce producția

Noile reduceri ale producției de petrol decise de OPEC+ sunt estimate la 1,16 milioane de barili pe zi începând cu luna mai și până la sfârșitul anului 2023. Cele mai mari scăderi vin din partea Arabiei Saudite și a Rusiei – 500.000 de barili pe zi fiecare, urmate de Irak – 211.000, Emiratele Arabe Unite – 144.000 și Kuweit – 128.000.

Analiștii estimează că aceste măsuri ar putea crește prețul petrolului cu 10 dolari pe baril. Piața futures cotează țițeiul Brent cu livrare în iunie la peste 84 de dolari pe baril, în creștere cu 5 dolari față de închiderea de vineri.

Producătorii OPEC+ conveniseră deja asupra unor reduceri de 2 milioane de barili pe zi până la sfârșitul acestui an. Noile reduceri au ca scop să ajute prețul țițeiului să își continue creșterea de la minimul ultimelor 15 luni atins la jumătatea lunii martie.

Între timp, inflația europeană a înregistrat o scădere mai mare decât se preconiza, determinată de energie, până la 6,9%, de la 8,5% anterior, prețurile gazelor naturale fiind cu 85% mai reduse față de maximele de anul trecut.