Românii trebuie să treacă de partea de emoție. Adrian Câciu: Cumpără românește
Ministrul Finanțelor a vorbit despre îndemnurile recente de boicotare a companiilor austriece, după ce această țară a refuza, în Consiliul JAI, să dea un vot pozitiv pentru intrarea României în Schengen.
Adrian Câciu a precizat că el are conturi la bănci românești, dar spune că românii ar trebui să treacă de partea de emoție.
„Am conturi la băncile românești, nu de când sunt ministru, ci de când am card. Pe de altă parte, trebuie găsită o soluție astfel încât să trecem de partea de emoție”, spune șeful de la Finanțe, care adaugă că România are nevoie de un sistem bancar puternic.
„Eu nu pot decât să îi încurajez, așa cum am spus mereu, pe români – <cumpără românește>”, a mai spus ministrul Adrian Câciu,
Declarațiile sale vin după ce mai mulți lideri politici au îndemnat la astfel de acțiuni împotriva companiilor austriece, dar și asupra băncilor cu acționariat austriac.
Proiectul de buget pentru 2023, un semn de predictibilitate
Șeful de la Finanțe a vorbit și despre proiectul de buget pentru anul viitor și spune că acesta este un semn de predictibilitate, de echilibru și de constantă, atât pentru investitori, cât și pentru economia românească.
„Încercăm și în acest an și sunt convins că vom reuși să avem un buget înainte de a începe exercițiul financiar 2023, este un semnal care se dă de predictibilitate, de echilibru și de constanță, atât investitorilor, dar și economiei din România. Este un buget, din punctul meu de vedere, echilibrat, un buget care ține cont de ceea ce a apărut ca și presiune în anul 2022, un buget care are în vedere un echilibru între a sprijini investițiile, dar a și sprijin economia și cetățenii în situația pe care o trăim, cu care ne confruntăm în acest moment”, a fost declarația ministrului Adrian Câciu în cadrul comisiilor de buget-finanțe din Parlament.
Inflația a fost construită pe costuri
Nu în ultimul rând, ministrul Adrian Câciu a mai spus că este vorba despre o inflația care a fost construită pe costuri și o inflație care are efect structural asupra economiilor, nu numai a României, ci și europeană și cea mondială.
„Creșterea economică pe care o avem în vedere și pe care am construit bugetul este o creștere economică în încetinire față de anul 2022, o creștere economică de 2,8%, prudentă, din punctul meu de vedere”, adaugă ministrul de Finanțe.