Doar 10 ani. Atât a funcționat această mare familie din care facem parte. Am plătit, în 2004, un preț uriaș pentru a adera. Iar asta o simțim acum pe pielea noastră. Prețuri ca în Vest, la salarii de câteva ori mai mici.
. Am renunțat prea ușor la resurse importante, am cedat companii puternice străinilor în ideea de a prinde cât mai mult din beneficiile acordate de marea familie. Ne doream atunci să putem călători fără vize, să lucrăm în țările vestice, să fim pe picior de egalitate cu ei. Din păcate, nu cred că am reușit. Mai ales în ceea ce privește nivelul salarial, întotdeauna s-a făcut diferența între un italian sau un german și un român. Dacă ne raportăm la cei din Regat, atunci diferența este și mai mare. Ne-au acceptat cu greu, ne-au pus piedici, iar acum o iau ei la fugă. Ani la rând, vesticii i-au amenințat pe greci, dar Grexit-ul nu s-a produs. Acum s-a declanșat Brexit-ul, ar putea urma Frexit-ul și altele. Noi suntem balcanici, iar asta se vede. Mai în glumă, mai în serios, noi nu suntem în stare să vorbim de un exit. De ce? Pentru că nu avem cum pronunța: Roexit, Rouexit? E greu, dar fără UE nu aveam acces la miliardele de euro primite ca fonduri de coeziune sau investiții străine intrate pe piața românească. Partea proastă este, că deși am atras câteva zeci de miliarde cu statutul de țară membră UE, balcanismul ni l-am păstrat în sânge. Furturile, fraudele și șpăgile nu au dispărut. Ba, din contră, amețiți de mirosul banilor promiși, aceste „șmenuri” s-au accentuat. Noroc cu DNA, care a făcut puțină lumină, doar că întunericul s-a așternut din cauza show-ului destinat televizării.
Cea mai mare problemă a României este că încă ne bântuie spiritul vasalității. Prea ușor plecăm capul în fața marilor economii europene. Nu știm să ne batem pentru românii care și-au petrecut mulți ani departe de familie, departe de cei dragi. Vom trage această concluzie peste doi-trei ani, când Marea Britanie își va încheia legăturile cu Uniunea Europeană. Câți din cei 234.000 de români din Regatul Unit credeți că vor veni acasă? Este greu de estimat acum, dar o parte dintre ei se vor întoarce. Și nu cred că se vor întoarce românii profesioniști, care ne fac mândri peste hotare, ci aceia care ne fac de ocară. Ei și-au dorit să fie mai europeni decât noi, cei rămași pe plaiurile mioritice, dar uite că roata se-nvârte. Am devenit noi mai europeni și s-ar putea să răm\nem și singurii, dacă ne uităm la glumele făcute de internauți: Brexit ar putea fi urmat de Grexit, Departugal, Italeave, Czechout, Oustria, Finish, Slovakout sau Latervia. Numai România va rămâne.