Românii vor avea o minivacanță de Rusalii! Cu câte zile libere mai rămân pâna la finalul anului

Sărbătoarea de Rusalii reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine. În fiecare an, românii beneficiază de zile libere în această perioadă. Sărbătoarea Rusaliilor este prăznuită la 50 de zile după Paște în fiecare an.

Rusaliile sunt considerate a fi una din cele mai vechi sărbători creștine și sunt celebrate atât de creștinii ortodocși, cât și de greco-catolici. Denumirile acestei sărbători, Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecime vin de la faptul că sărbătoarea este celebrată la cincizeci de zile după Paște. Sărbătoarea Rusaliilor este prăznuită la 50 de zile după Paște în fiecare an.

Celebrarea acesteia are loc timp de de două zile, prima zi de Rusalii va fi întotdeauna într-o duminică, iar în cea de-a doua zi, lunea. Românii vor beneficia în aceste două zile libere legale. Potrivit Codului Muncii, zilele libere de Rusalii sunt acordate în funcție de datele în care vor fi sărbătorite de fiecare cult religios.

În 2021, potrivit calendarului ortodox, Rusaliile sunt prăznuite la 50 de zile după Învierea Domnului și la 10 zile după Înălțarea Domnului, și pică în data de 20 și 21 iunie. Cu ocazia sărbătorii de Rusalii, angajații vor avea două zile libere legale (duminică și luni).

Potrivit tradițiilor, în această zi, credincioșii merg la biserică crenguțe de nuc şi salcie să fie sfințite, se spune că acestea te feresc de toate relele. Numele acestei sărbători vine de la Rosalia, sărbătoarea romană a trandafirilor sau rozelor, peste care este suprapusă sărbătoarea creștină, destinată strămoșilor.

Zile libere până la finalul anului 2021

20 iunie (duminică): Rusaliile (minivacanță de 3 zile)

21 iunie (luni): A doua zi de Rusalii

15 august (duminică): Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (marți): Sfântul Andrei

1 Decembrie (miercuri): Ziua Națională a României

25 decembrie (sâmbătă): Crăciunul

26 decembrie (duminică): A doua zi de Crăciun

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end.

În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.

Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Sursa foto: Pexels.com