S-a dat ordin. Românii vor fi filmați și supravegheați. Sunt cu ochii pe tine

camera de supraveghere

SURSA FOTO: Dreamstime

Instituțiile de forță ale statului se echipează cu drone pentru misiuni de supraveghere aeriană video. Jandarmeria cumpără 15 sisteme de aeronave fără pilot uman la bord (UAV), cu care să execute misiunile de supraveghere.

Jandarmeria vrea să ne supravegheze din aer, cu drone

Jandarmeria Română a inițiat un proces de achiziție pentru 15 sisteme de aeronave fără pilot uman (UAV), destinate misiunilor de supraveghere. Valoarea totală a achiziției era estimată la peste 900.000 de euro. Anunțul pentru această achiziție a fost publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) pe 4 iunie 2024, însă procedura a fost anulată pe 8 august 2024, deoarece niciuna dintre ofertele primite nu a fost considerată admisibilă.

Suma alocată pentru fiecare dronă era de 297.500 de lei cu TVA inclusă (aproximativ 60.719,3 euro). De asemenea, valoarea celui mai mare contract subsecvent anticipat era de 1.250.000 de lei fără TVA, cu o cantitate estimată de 5 UAV-uri. Fondurile pentru achiziție sunt asigurate de la bugetul de stat.

Jandarmeria Română a organizat o licitație deschisă, având ca criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț, unde prețul ofertei a fost evaluat la 70% din total, perioada de garanție la 20%, iar termenul de livrare la 10%.

Deși atribuirea contractului a fost anulată, Jandarmeria intenționează să continue procesul de achiziție. Proiectul vizează punerea în aplicare a unei adrese a IGPR din 19 martie 2024, care solicita inițierea unei proceduri pentru atribuire a unui acord-cadru de furnizare de UAV-uri.

Și Poliția Capitalei a făcut o achiziție similară

În plus, Jandarmeria nu este singura structură a Ministerului Afacerilor Interne implicată în achiziția de drone, Poliția Capitalei și IPJ Suceava efectuând achiziții similare pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene și alte scopuri de securitate.

„Sistemul de vehicul fără echipaj (UAV) este un mijloc de supraveghere destinat utilizării pe timpul executării misiunilor specifice de către structurile din cadrul Jandarmeriei Române pentru transmiterea de imagini către unul sau mai mulți operatori. Numărul dronelor utilizate în prezent nu acoperă necesarul unităților Jandarmeriei Române. Achiziționarea acestor bunuri va contribui la modernizarea mijloacelor de mobilitate aeriană din dotarea Jandarmeriei Române, precum și la creșterea gradului de asigurare a ordinii și siguranței publice și a unui climat de siguranță pentru cetățeni”, se arată în acest document.

Pe lângă livrarea dronelor, operatorul care va câștiga contractul trebuie să se ocupe de instalarea și punerea în funcțiune a acestora, instruirea personalului Jandarmeriei Române în utilizarea dronelor și asigurarea mentenanței corective, preventive și evolutive pe durata garanției. În plus, trebuie să ofere suport tehnic continuu.

Dronele achiziționate trebuie să fie capabile să opereze în orice tip de relief de pe teritoriul României și să includă un sistem complet care să conțină:

  • Un vector aerian,
  • O cameră video RGB,
  • Un sistem de montare a echipamentelor pentru misiuni,
  • Un sistem de comandă și control,
  • Un sistem de comandă și control al camerei,
  • Echipamente auxiliare.

Aceste drone trebuie să fie echipate cu funcție GPS pentru a permite executarea diverselor activități specifice în timpul misiunilor și să aibă un sistem de detectare și evitare a obstacolelor. De asemenea, restricțiile de zbor impuse de fabricant trebuie să poată fi eliminate la cererea beneficiarului.