Românii primesc notificări de conformitate pe care ar trebui să nu le ignore

ANAF a inițiat trimiterea de notificări de conformare înainte de inspecție către persoanele fizice și este esențial ca românii să știe ce măsuri trebuie să ia în astfel de situații. Este important de reținut că persoanele fizice trebuie să răspundă în termen de 30 de zile și nu trebuie să ignore notificarea.

„Este bine ca oamenii să le seziseze, să răspundă Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și să-și clarifice problemele”, spune Lucian Heiuș, șeful ANAF.

Potrivit șefului Fiscului, majoritatea erorilor tind să provină de la persoanele fizice, iar Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a început să implementeze o nouă procedură pentru a rezolva aceste probleme. Un aspect al acestei proceduri presupune trimiterea de notificări de conformare către persoanele fizice cu privire la declarațiile fiscale care nu au fost depuse la timp.

Sunt vizate veniturile din perioada 2018-2021

Înștiințările vizează veniturile realizate între 2018 și 2021, iar persoanele fizice sunt încurajate să păstreze chitanțele dacă au depus Declarația Unică în acești ani.

Avizul de conformitate trebuie să primească un răspuns în termen de 30 de zile, iar persoanele fizice pot trimite informații privind reevaluarea situației lor fiscale în format electronic prin intermediul formularului de contact SPV sau prin trimiterea unui e-mail la notificare.VSPF@anaf.ro sau a unei scrisori fizice. Este important de reținut că aceste notificări sunt trimise înainte ca persoanele fizice să fie selectate pentru o verificare fiscală.

Este nevoie de efectuarea preliminară a unei analize de risc

Înainte de a efectua o verificare a situației fiscale personale, se efectuează o analiză preliminară a riscurilor pentru a determina probabilitatea de neconformitate din partea persoanelor fizice în ceea ce privește declararea veniturilor impozabile.

Riscul este calculat ca fiind discrepanța semnificativă între venitul estimat în analiza de risc și venitul raportat de persoana fizică sau de plătitorul pentru aceeași perioadă impozabilă.

În cazul în care diferența este mai mare de 10% din venitul raportat, dar nu mai mică de 50.000 RON, atunci este considerată semnificativă.