Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a vorbit vineri seara despre intervențiile pe care autoritățile le-au efectuat și care au fost rezultatele.

El a transmis un mesaj şi cu privire la atenţionările RO-Alert pe care oamenii le pot primi pe telefon şi despre modul în care trebuie să se comporte în acel moment, pentru a rămâne în siguranţă.

Raed Arafat, avertisment pentru români. Cum trebuie să reacţioneze atunci când vor primi mesajele de alertă?

„La acest moment, cel puțin la ora 21:00, aveam intervenții în desfășurare în județul Caraș Severin, într-o localitate, Naidăș, intervenții finalizate în două localități, în Dolj avem intervenții în desfășurare în localitatea Craiova, în Filiași, în Crețești, în Mălăiești, în drumul județean 607 care a fost distrus de o alunecare de teren și pe o linie magistrală – linia magistrală 100, localitatea Filiași. Deci au fost finalizate mai multe intervenții în județul Dolj.

În județul Gorj avem intervenții în desfășurare într-o singură localitate. În județul Mehedinți, intervenții finalizate în Drobeta Turnu Severin, în localitatea Prunișor și în județul Suceava, intervenții finalizate în localitatea Suceava.

Noi ne confruntăm cu fenomene punctuale în acest moment, în care forțele noastre sunt dispuse în teren să poată să intervină și să asiste. Din păcate când există ape în curți, în case, nu pot să înceapă să curețe și să tragă apă cu motopompele până nu se retrage apă în general. Apa se retrage destul de repede, nefiind vorba de viituri mari și fiind vorba de ploi care produc inundații surpriză care apar și retrag.

Dacă mesajul îi avertizează de o viitură, atunci trebuie să ajungă la locurile care sunt mai înalte. Mesajul de regulă vine cu recomandări, vine cu linkuri către portalul Fii Pregătit, dar vine și cu recomandări.”, a spus șeful DSU, Raed Arafat.

Nu trebuie sub nicio formă să traversaţi cursurile de apă în timpul viiturilor şi inundaţiilor!

Raed Arafat a mai explicat că nu trebuie încercată, sub nicio formă, traversarea cursurilor de apă, chiar dacă sunt puţin adânci, pentru că viteza mare a acestora îi poate face pe oameni să-şi piardă echilibru şi să fie luaţi de ape, iar de aici până la o tragedie nu mai este decât un pas.

„Cel mai important lucru este să nu încerce să traverseze cursurile de apă pe picioare, pentru că oricât de mică ar fi apă, chiar dacă nu este adâncă, faptul că începi să traversezi un curs de apă care este cu viteză, există riscul este că persoanele respective să piardă controlul și să fie luate de apă.

Și am avut deja cazuri în perioadele trecute în care oamenii și-au pierdut viața încercând să traverseze cursurile de apă.

Foarte important este că oamenii să ajungă la zona înaltă, chiar și în casă, dacă este cazul, să urce la etaj, și să aștepte asistență pompierilor care vor fi pregătiți să intervină și vor interveni în momentele respective.

Avem o singură localitate care unde erau izolate mai multe persoane în ea, dar este în curs de rezolvare. Singurul județ în care a fost intervenție finalizată în județul Suceava. În rest problemele au fost concentrate în Mehedinți, Gorj, Dolj și Caransebeș”, a precizat șeful DSU.