Românii vor fi notificați! Este informația momentului în România. Cine sunt cei vizați

oameni

Sursa: Dreamstime

Românii vor fi notificați! Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a venit cu informații importante pentru români. Lucian Heiuș a anunțat că aceștia vor fi notificați. Despre ce este vorba?

În cursul zilei de miercuri, 8 martie, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a anunțat că inspectorii instituției au descoperit persoane fizice care au avut vânzări de peste un milion de lei într-o singură lună. Președintele ANAF a precizat că în aceste cazuri este vorba despre evaziune fiscală.

„Le mulţumesc marilor firme de curierat că au depus această declaraţie (declaraţia 395, n.r.). Deja avem informaţii foarte clare şi sunt în pregătire nişte acţiuni ale Antifraudei pe aceste mecanisme. Vă spun că am descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei într-o lună. Deci, acolo clar că este evaziune fiscală şi deja suntem în faza finală. Cred că la începutul lunii aprilie câteva zeci de asemenea persoane vor fi verificate de Antifraudă”, a precizat președintele ANAF.

60% dintre români consideră că este normal să nu plătească impozit, dacă pot să facă acest lucru

Cu ocazia prezentării raportului de performanță pentru anul trecut, președintele ANAF a subliniat că este vorba despre comerțul online.

În plus, acesta a adus în discuție și un studiu care arăta că aproximativ 60% dintre români  consideră că este normal să nu plătească impozit, dacă pot să nu îl plătească. Pe fond, Lucian Heiuș spune că este nevoie de instruire și educație fiscală în școli.

„Ştiu de un studiu care a fost făcut cu asistenţa Băncii Mondiale în urmă cu câţiva ani, în care s-a analizat comportamentul fiscal al contribuabilului român, respectiv acela moral – aşa a fost denumit moralul fiscal şi, din păcate, undeva la 60% dintre contribuabili spuneau că li se pare normal dacă pot să nu plătească un impozit, să nu-l plătească. Şi aici trebuie să lucrăm mult. Şi noi, ca şi ANAF, am şi demarat o acţiune în acest sens şi chiar prin Legea educaţiei dorim să se facă o instruire, o educaţie fiscală în şcoli, pentru ca tinerii de pe băncile şcolii, pe băncile facultăţii, să înţeleagă importanţa plăţii impozitelor şi taxelor şi să înţeleagă că nu este doar o obligaţie legală acest lucru, ci este şi o obligaţie morală să-ţi achiţi la timp impozitele şi taxele. (…) Deja avem semnate câteva protocoale cu universităţi din România prin care studenţi de la Ştiinţe economice sau la Ştiinţe juridice vor veni şi vor face practică în ANAF şi, în acelaşi timp, profesori din aceste universităţi vor veni şi vor ţine cursuri către angajaţii ANAF-ului, în acest mecanism de pregătire profesională continuă al funcţionarului din ANAF”, a mai spus Lucian Heiuş.