Controale privind comerțul online
Inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vor începe controalele la persoanele fizice care fac comerț online. Mai exact, este vorba de aceia care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei, într-o lună.
Datele Fiscului arată că ar fi vorba despre peste 20 de mii de vânzători care au încasat aproape două miliarde de lei şi nu au depus nicio declarație fiscală.
Toate aceste date au fost obținute ca urmare a formularului 395 pe care firmele de curierat sunt obligate să îl trimită la ANAF și care vine cu informații suplimentare în ceea ce privește pachetele plătite la livrare.
În baza acestui formular, Fiscul află numele și prenumele expeditorului, valoarea produsului și cel mai important, codul de identificare fiscală. Practic, dovada faptului că persoana în cauză, vânzătorul, are o firmă și își declară veniturile.
Multe lucruri nu sunt în regulă
Valoarea totală a rambursărilor înregistrată de la firmele de curierat, în primele trei luni ale anului, prin Declaraţia 395 depăşeşte 5 miliarde de lei, la un număr de 17 milioane de transporturi, potrivit lui Teodor Alexandru Georgescu, director general al Direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF.
„Deja avem nişte semne mari de întrebare, nişte steguleţe roşii care s-au aprins acolo, că sunt încă multe lucruri care nu sunt în regulă la acest comerţ online, fără să ne uităm la alte zone unde este mare, mare evaziune fiscală – şi unde, poate, din diverse motive, nu s-a făcut cât trebuia să se facă – şi acolo trebuie să ne ducem.
Dar, în acelaşi timp, să nu-şi imagineze cineva că nu suntem cu ochii şi pe restul, ce se întâmplă. Fiecare trebuie să înţeleagă că eşti mai mic sau eşti mai mare, trebuie să respecţi legile din ţara asta”, a declarat acesta.
Controalele vor începe în curând
Acesta a precizat că, în perioada următoare, va intra în funcţiune o aplicaţie automată de selecţie a persoanelor care nu se conformează, pe baza criteriilor de risc.
„În momentul acesta aplicaţia este aproape gata, este spre testare, şi va intra în funcţiune în cel mai scurt timp.
Dar şi în lipsa acestei aplicaţii informatice care să facă să ruleze toţi indicatorii de risc asupra bazei de date, acest lucru se face încă din prima lună de depunere a declaraţiilor prin stimularea fiecărui indicator de risc asupra bazei de date care se poate face mai uşor şi o selecţie de risc.
Rezultatul acestei analize va consta într-o acţiune de control care va fi demarată chiar luna aceasta”, a precizat oficialul ANAF.
Vor primi acasă o notificare din partea ANAF
Directorul general al Direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF a venit și cu detalii în ceea ce privește persoanele care vor fi controlate.
„Deja, suntem în teritoriu şi controlul constă în identificarea doar de la un singur curier a 22.000 de persoane fizice care au încasat bani ramburs în cont colector de aproximativ 1,8 miliarde de lei şi care nu au depus nicio declaraţie fiscală. Nu toate aceste persoane vor fi controlate, ci doar pentru sume mai mari de 500.000 lei. (…)
În primă fază vor fi controale la aceste persoane. Va fi iniţiată o verificare documentară, adică un control care se efectuează de la sediul ANAF, urmând ca la finalul controlului să se emită decizia de impunere. Celelalte persoane, cu sume de sub 500.000 de lei, vor primi acasă o notificare din partea ANAF, de conformare. Dacă şi aceste persoane nu se vor conforma, vor urma controale, bineînţeles”, a atenţionat Teodor Alexandru Georgescu.