Românii vor fi scanați automat. Nu ai dreptul să refuzi. Acordul semnat e ținut la secret

camere de supraveghere

SURSA FOTO: Unsplash - Michał Jakubowski

Nu mai scapă nimeni. Sistemul pe care îl vom cumpăra de la americani îi va scana şi evalua pe români din punct de vedere al riscului. Iată despre ce tehnologie este vorba, mai exact.

Românii vor fi scanați de fiecare dată când vor trece prin aceste puncte

Noul sistem ATS: românii vor fi scanați şi evaluați. Decizia nu se va aplica doar lor, ci şi cetăţenilor străini.

Totul are legătură cu un nou sistem de supraveghere la frontiera de stat a României. Marţi, 30 aprilie, Guvernul a adoptat proiectul legii de ratificare a unui acord semnat între ţara noastră şi Statele Unite.

Acordul are drept finalitate instalarea sistemului ATS, de producţie americană. Acesta va putea scana și evalua automat pe oricine trece graniţa României. Prin asta, se va decide care este gradul de risc al persoanelor respective la adresa securității națioanale.

Nu este singurul motiv pentru care sistemul ATS urmează să fie instalat. Guvernanţii sunt de părere că acest sistem american de supraveghere de tip Big Brother ne va ajuta să accedem mai repede în programul Visa Waiver. Este vorba despre programul care le va permite românilor să meargă în SUA fără vize.

Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere. Acordul a fost semnat în ianuarie 2024, iar conținutul său a fost păstrat confidenţial încă din etapa negocierilor.

Cum funcţionează software-ul ATS?

ATS – G este un software creat de Agenția Vamală și de Protecție a Frontierei (Customs and Border Protection – CBP) din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă al Statelor Unite (DHS).

El este pus la dispoziția gratuită a statelor partenere pentru a sprijini procesul de screening în timp real al pasagerilor.

Sistemul facilitează identificarea pasagerilor cu un potențial crescut de risc pentru securitate, care necesită o verificare suplimentară înainte de intrarea sau ieșirea din țară, scrie profit.ro.

Nu vorbim despre un sistem nou. El este folosit în SUA încă din anii ’90. Totuşi, după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, el a fost extins masiv. Cu toate acestea, detalii privind existența sa și volumul imens al datelor personale colectate și procesate în cadrul programului nu au fost făcute publice până în anul 2006.

Între 2017 și 2019, peste 180.000 de cetățeni americani au fost interogați la frontiere de către agenții antiterorism ai Departamentului pentru Securitate Internă, după ce au fost supuși scanărilor de securitate efectuate prin intermediul sistemului ATS.

Ce avantaje ar aduce României acest sistem la graniţe?

ATS este o unealtă de sprijin în luarea deciziilor utilizată de CBP, care compară informațiile despre călători, mărfuri și transporturi cu bazele de date ale agențiilor de aplicare a legii din SUA și alte surse (cum ar fi Baza de Date pentru Screeningul Terorist), folosind scenarii de risc și evaluări.

ATS compară datele existente despre persoanele și mărfurile care intră și ies din țară cu modelele identificate ca necesitând un control suplimentar.

Aceste modele se bazează pe experiența ofițerului CBP, analiza tendințelor activității suspecte, cazuri și alte informații.

Implementarea acestui program ar oferi României un instrument avansat pentru identificarea și urmărirea infractorilor transfrontalieri, cunoscuți sau suspectați, obținerea de informații despre rețelele de criminalitate organizată și detectarea potențialelor amenințări la securitatea națională.