TVA redus pentru produsele de igienă personală

Luni, Senatul a aprobat o inițiativă legislativă care modifică Codul fiscal, reducând cota TVA la 9% pentru diverse produse de igienă personală, inclusiv șervețele, scutece pentru copii și adulți, precum și tampoane.

În urma votului, s-au contabilizat 72 de voturi favorabile și 36 de abțineri din partea PSD.

În expunerea de motive a propunerii legislative inițiate de un grup de parlamentari de la USR și UDMR se precizează că includerea produselor de igienă personală de bază în categoria celor supuse unei cote de TVA de 9% este considerată o necesitate.

Aceasta ar viza încurajarea accesului populației la o sănătate mai bună, printr-o mai mare atenție la igienă și curățenie, prin asigurarea unor prețuri mai mici.

Parlamentarii își exprimă dorința ca, prin aplicarea aceleași cote de TVA ca și pentru produsele alimentare de bază, prețul acestor produse să scadă și să devină mai accesibile pentru cetățeni.

Ei subliniază că vor lua toate măsurile necesare pentru ca această reducere să se reflecte în prețul de vânzare la raft al produselor respective.

„Considerăm că includerea produselor de igienă personală de bază în categoria de produse pentru care se aplică TVA 9% reprezintă o necesitate pentru a încuraja accesul oamenilor la o sănătate mai bună printr-o atenţie mai sporită la propria igienă şi curăţenie, prin asigurarea unor preţuri mai mici. Prin aplicarea unei cote de 9%, similar produselor alimentare de bază, ne dorim ca preţul acestora să scadă şi să devină mai accesibile pentru populaţie şi vom lua toate măsurile necesare pentru că această scădere să se reflecte în preţul de vânzare de la raft al produselor menţionate”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative, care a fost iniţiată de un grup de parlamentari de la USR şi UDMR.

Camera Deputatilor, parlamentari
SURSA FOTO: Facebook/ Camera Deputatilor

Motivul pentru care PSD s-a abținut

Lucian Romașcanu, liderul grupului PSD din Senat, a explicat că votul de abținere al partidului său se bazează pe convingerea că o reducere a TVA pentru produse care nu sunt afectate de evaziune fiscală are doar un impact temporar.

El a subliniat că, în cele din urmă, comercianții sunt cei care profită de pe urma acestei măsuri, în loc ca beneficiile să ajungă la consumatori.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, va discuta propunerea legislativă care vizează completarea alineatului (2) al articolului 291 din Legea 227/2015 referitoare la Codul Fiscal.

Bunuri supuse cotelor reduse de TVA

În România, în anul 2024, sunt în vigoare trei niveluri de TVA. Iată care sunt acestea:

  • Cota standard, aplicată în general majorității produselor și serviciilor, este de 19%
  • Cota redusă, care se ridică la 9%
  • O altă cotă redusă, în valoare de 5%

De la 1 ianuarie 2017, cota standard de TVA de 19% se aplică tuturor produselor și serviciilor, cu excepția celor care beneficiază de cote reduse sau de scutiri de TVA.