Alexandru Rafila intervine la concediile medicale

Continuă controversele legate de concediile medicale acordate în România, iar ministrul Alexandru Rafila a intervenit personal.

Totul vine după criticile dure aduse de premierul Marcel Ciolacu acum câteva zile.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, confirmă că ar trebui să existe acţiuni de control. Problema: anumite persoane se bucură în mod repetat de astfel de concedii pentru anumit tip de patologie. Mai mult, anumiţi medici eliberează prea multe concedii medicale.

Vor trebui să existe acţiuni de verificare. Autorităţile trebuie să stabilească foarte clar cine eliberează o cantitate prea mare de certificate medicale. Apoi, va trebui văzut dacă acest lucru este justificat de realitate, spune Rafila.

„Preocuparea primului ministru are o anumită justificare, sau este justificată pentru că există într-adevăr zone unde există prea multe prescripţii.

Eu nu vreau să mă refer aici neapărat la patologia în sine şi o să mă refer la faptul că există fie persoanele care beneficiază în mod repetat de concedii medicale pentru anumit tip de patologie care revine tot timpul ca şi obişnuinţă, într-un fel, sau există medici care eliberează un număr mare de concedii medicale.

Cred că acolo trebuie să fie direcţionate acţiunile de verificare, să vedem cine eliberează cantităţi foarte mari de certificate de concediu medical şi în mod evident trebuie să vedem dacă acest lucru este justificat de realitate”, a declarat joi, 15 februarie, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii / SURSA FOTO: Facebook

Rafila confirmă preocuparea la nivelul Guvernului, inclusiv din partea lui Marcel Ciolacu

Ministrul Sănătăţii a reamintit şi despre declaraţiile prim-ministrului. Marţi, Ciolacu se arăta deranjat de numărul prea mare de concedii medicale luate pentru afecţiuni care nu justifică neapărat asta.

Au fost acordate 274.000 de concedii pentru dureri de spate și 187.000 pentru strănutat și răceală în România, a spus Ciolacu.

„Dacă vrem să încurajăm… deci trebuie făcută o distincţie clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, ştiţi foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic”, a precizat prim-ministrul României.

„Este un lucru care îl preocupă pe prim-ministru şi exemplele pe care le-a dat au fost legate de frecvenţa concediilor medicale, primele patologii care sunt implicate fiind legate de afecţiunile coloanei vertebrale şi de infecţiile respiratorii”, le-a spus Rafila jurnaliştilor.

Ministerul Sănătăţii nu a fost consultat de cei de la Finanţe

Alexandru Rafila a mai fost chestionat cu privire la o eventuală ordonanţă de urgenţă pentru a elimina problemele din sistem.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că orice decizie se va lua împreună cu Ministerul Finanţelor. Motivul: cei de la Finanţe au iniţiat proiectul de la care a pornit toată discuţia. Este vorba despre modul de impozitare al concediilor medicale.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au fost consultaţi iniţial pentru alcătuirea respectivului proiect, a precizat Rafila.

„Există o preocupare la nivelul guvernului, după cum ştiţi, acea impozitare care există pentru veniturile obişnuite şi care nu exista pentru concediile medicale a fost aplicată tuturor tipurilor de afecţiuni.

Poziţia mea a fost clară de la început, sigur emoţiile au fost mai mari şi nevoile poate au fost mai mari la pacienţii oncologici la pacienţii cu boli cronice şi rămâne să vedem care o să fie punctul de vedere comun la nivelul guvernului, având în vedere că toate demersurile pentru aducerea acestui depozit nu au fost făcute cu consultarea Ministerului Sănătăţii”, a mai explicat Alexandru Rafila.