Studiul INS, efectuat in randul directorilor din Romania, indica insa ca numarul de salariati va continua sa scada, in mod evident in intreprinderile cu peste 500 de salariati. Directorii din sectorul comertului cu amanuntul intrevad o tendinta usoara de crestere a activitatii, dar cu mentinerea constanta a numarului salariatilor. Reprezentantii firmelor de recrutare si selectie apreciaza ca piata muncii se va stabiliza, dovada stand grilele salariale foarte apropiate din companiile multinationale. In acest circuit vor intra si firmele romanesti mari, unde se remarca deja o apropiere a nivelului salariilor si a sistemului de organizare a muncii. Intrarea in vigoare a noului Cod al muncii va determina, in mod evident, o configuratie diferita a pietei muncii in viitor. „Aparitia altor tipuri de contracte de munca, pe langa cel pe durata nedeterminata (durata determinata, munca temporara, munca cu timp partial, munca la domiciliu, contractul de ucenicie), impreuna cu alte tipuri de reglementari, cum ar fi, spre exemplu, introducerea clauzelor de mobilitate, de neconcurenta si de confidentialitate, alaturi de prevederi referitoare la formarea si recalificarea profesionala, vor conduce la o reglementare eficienta si echitabila a pietei fortei de munca.” Domnul ministru Marian Sarbu spune ca o data cu intrarea in vigoare a noului cod, 1 martie 2003, vor fi promulgate si acte normative, menite sa dezvolte noile principii generale de munca:
· stabilirea modului concret de realizare a evidentelor angajatorului cu privire la personalul propriu;
· conditiile de infiintare si functionare, precum si procedura de acreditare a agentului de munca temporara;
· protectia salariatilor in cazul transferului intreprinderilor;
· constituirea si utilizarea fondului de garantie pentru plata salariului;
· procedura de autorizare si modul de atestare a calificarii profesionale;
· detasarea salariatilor in cadrul furnizarii de servicii s.a.
Datorita schimbarilor legislative si a conditiilor de lucru generate de adoptarea Codului muncii, directoarea de la Adecco Romania, dna Cristina Radulescu, anticipeaza o dezvoltare previzibila a sectorului de servicii in domeniul resurselor umane: „In contextul legiferarii muncii temporare, se vor diversifica ofertele de servicii ale fiecarui prestator.” este de parere interlocutoarea noastra. Fiind insa vorba de un an fara „semnificatii” politice speciale – al treilea in cadrul mandatului electoral – reprezentatii firmelor de recrutare si selectie nu cred ca vor aparea schimbari importante pe piata muncii. Majoritatea este de acord ca sectoarele de telecomunicatii si IT vor cunoaste o oarecare revigorare din cauza liberalizarii pietei de telefonie fixa. Radu Manolescu, senior consultant la Target Romania, face precizarea ca „in acest an IT-ul este in expectativa din cauza schimbarilor la nivel global”. In Romania, IT-ul va continua sa se dezvolte in special in zona Banatului, unde centrele de software vor continua linia ascendenta de evolutie a anului precedent. Specialistii din firmele de recrutare si selectie sunt de acord si in privinta dezvoltarii si diversificarii activitatilor in domeniul financiar-bancar si al asigurarilor. Toti se asteapta la o crestere a solicitarilor de analisti financiari, contabili, cost accountants, financial controller etc. Acestia isi vor gasi cu mai multa usurinta un loc de munca si in alte domenii de activitate, cum este spre exemplu leasing-ul. Acest tip de servicii vor cunoaste o crestere semnificativa in Romania, din doua motive: 1. tendinta de dezvoltare se inregistreaza in toate economiile tarilor dezvoltate; 2. cererea inregistrata anul trecut a intrecut asteptarile furnizorilor de produse in leasing, inclusiv a componentei imobiliare, despre care se crede ca va lua avant cel mai probabil in 2004. „Usor de lucru isi vor gasi si cei specializati in domeniul medical” – apreciaza Daniela Necefor, director la Total Business Solutions. In pofida datoriilor mari ale sistemului sanitar, piata farmaceuticelor este in opinia specialistilor un sector in crestere.
Desi este dificil de prognozat, directorul de la AIMS Human Capital Timisoara, dl Razvan Ogarcin, crede ca in continuare se va manifesta o relativa stagnare pe piata fortei de munca in domeniul vanzarilor. „In afara acestuia, vor exista putine oferte si in marketing, relatii publice si consultanta.” In schimb, vor exista mai multe oportunitati de lucru in strainatate. Din dialogul purtat cu ministrul muncii reiese ca Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca urmareste ca in anul 2003 sa obtina locuri de munca pentru cat mai multi romani care doresc sa lucreze in strainatate. Dl Marian Sarbu ne-a asigurat ca acest obiectiv va fi atins prin mentinerea si consolidarea relatiilor deja existente cu tarile cu care Romania colaboreaza in domeniul schimbului de forta de munca, punand in aplicare acordurile bilaterale si a conventiilor cu Germania, Spania, Elvetia, Luxemburg si Ungaria, precum si prin atragerea de noi parteneri straini.
Lucru in strainatate
· 350 de cetateni romani vor obtine contracte de munca sezoniere, in perioada mai – septembrie 2003, pentru a lucra intr-un lant hotelier in domeniul gastronomic si hotelier in Italia.
· 70 de persoane, care au calificare in domeniul constructiilor, vor putea lucra in Spania. O alta oferta, tot din partea Spaniei, vizeaza ocuparea unor locuri de munca in agricultura.
· 300 de asistente medicale vor pleca anual sa lucreze in SUA. OMFM va incheia parteneriate si cu AIOP -, reprezentantul unitatilor sanitare din Italia, precum si cu Qatar.
Noi locuri de munca
Programul national de ocupare a fortei de munca vizeaza ocuparea a 207.813 persoane, care apartin categoriilor defavorizate pe piata muncii:
· 73.710 femei;
· 63.270 tineri pana in 25 deani;
· 65.272 someri de lunga durata;
· 753 persoane cu handicap;
· 1.053 absolventi cu varsta 18 ani postinstitutionalizati;
· 461 persoane eliberate din detentie;
· 3.294 rromi.
Programe speciale
Programul national pentru ocuparea fortei de munca include proiecte speciale prin care se estimeaza ocuparea a 40.000 de locuri de munca in:
· 150 de localitati din zonele declarate defavorizate: 21.140 de persoane angajate;
· 50 de localitati cu rata mare a somajului: 18.860 de persoane angajate;
· Valea Jiului: 6.530 de persoane angajate.
Salarii
· Salariul minim brut pe tara va creste de la 1.750.000 lei la 2.500.000 lei lunar, cu 42,8% fata de nivelul lunii decembrie 2002.
· Institutul National de Statistica prognozeaza ca in 2003 se va inregistra o crestere a castigului salarial la un numar de circa 261.000 persoane, cu o valoare medie de cel mult 400.000 lei lunar.
· Salariile de baza ale functionarilor publici vor avea o unica valoare pentru aceeasi functie, categorie, clasa si grad.
· Se va majora salariul de baza pentru debutanti: un absolvent cu studii superioare, angajat pe un post de intrare va primi 3.000.000 lei.