Românii vor guvern economic

Şapte din 10 români se pronunţă pentru o guvernanţă economică mai puternică la nivel european, în timp ce 75% dintre cetăţenii UE consideră că o coordonare mai strânsă a politicilor economice şi financiare între statele membre ale UE ar fi eficientă în combaterea crizei economice, arată un studiu Eurobarometru realizat în primăvara acestui an şi prezentat joi de CE.Studiul indică faptul că principalele preocupări ale românilor în legătură cu criza erau situaţia eco

Şapte din 10 români se pronunţă pentru o guvernanţă economică mai puternică la nivel european, în timp ce 75% dintre cetăţenii UE consideră că o coordonare mai strânsă a politicilor economice şi financiare între statele membre ale UE ar fi eficientă în combaterea crizei economice, arată un studiu Eurobarometru realizat în primăvara acestui an şi prezentat joi de CE.

Studiul indică faptul că principalele preocupări ale românilor în legătură cu criza erau situaţia economică (47%, faţă de 40% media în UE), şomajul (39%, faţă de 48% nivelul mediu în UE), creşterea preţurilor (26%, faţă de 20% media în UE) şi asistenţa medicală (19%, faţă de 15% media în UE).

De asemenea, Eurobarometrul, realizat în perioada 7 – 19 mai pe un eşantion de 1.020 cetăţeni români, mai relevă că 91% din români apreciază drept absolut ‘proastă’ situaţia economiei naţionale, 48% sunt de această părere când este vorba despre economia europeană şi 52% când analizează economia mondială.

O proporţie de 68% din români sunt de părere că impactul crizei asupra pieţei forţei de muncă urmează să se facă simţit de acum încolo (faţă de 55% dintre cetăţnii UE), iar o cincime dintre români cred că acest impact a trecut deja (comparativ cu 37% dintre europeni).

Pentru 42% dintre români, guvernul este cel mai în măsură să adopte acţiuni eficiente pentru limitarea eficientă a urmărilor crizei economice şi financiare, iar 24% din români şi 26% dintre cetăţenii europeni cred că aceste măsuri trebuie să fie luate de către Uniunea Europeană.

Atunci când au fost întrebaţi despre beneficiile care decurg din statutul de membru al UE, 55% dintre români (faţă de 49% media în UE) au declarat că aderarea ţării lor la UE ‘benefică’, iar 11% (18% în UE) cred că a fost un lucru ‘negativ’. În acelaşi timp, trei din 10 români cred că aderarea la UE nu a fost ‘nici bună, nici rea’.

Rezultatele anchetei mai arată că 56% din români apreciau că măsurile pentru reducerea deficitului public nu mai puteau fi amânate (faţă de 74% media în UE).

Opt din 10 români ar dori să cunoască mai multe despre drepturile lor în calitate de cetăţeni ai UE şi doar 30% din români ştiu care sunt aceste drepturi.

SURSA: Agerpres