Campania de informare şi mediatizare a procesului de tranziţie de la televiziunea analogică la cea digitală va începe la 1 decembrie, urmând ca, până la 1 ianuarie 2012, transmiterea programelor TV în format analogic să înceteze, a anunţat, vineri, Ministerul Comunicaţiilor. Demersul este parte a strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional, iniţiată de Ministe
Campania de informare şi mediatizare a procesului de tranziţie de la televiziunea analogică la cea digitală va începe la 1 decembrie, urmând ca, până la 1 ianuarie 2012, transmiterea programelor TV în format analogic să înceteze, a anunţat, vineri, Ministerul Comunicaţiilor.
Demersul este parte a strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional, iniţiată de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi aprobată, miercuri, în şedinţa Guvernului.
„Documentul de strategie are ca obiectiv prioritar realizarea tranziţiei complete şi efective de la serviciile de televiziune analogice din banda de frecvenţe UHF la serviciile de televiziune în format digital de tip DVB-T şi încetarea completă a emisiilor analogice până la data de 1 ianuarie 2012”, se arată într-un comunicat al MCSI.
14 posturi TV în format digital până la finele anului
În vederea atingerii obiectivului strategiei, documentul prevede un plan de acţiuni care include atribuirea unui număr de şase multiplexuri la nivel naţional, urmând ca două dintre acestea să fie acordate până la 31 decembrie 2009.
Un multiplex digital terestru este un grup de programe şi servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrică terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard, având acoperire naţională ori regională, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvenţe radioelectrice. Fiecare multiplex va permite retransmisia a cel puţin şapte posturi de televiziune Standard Definition (SD) cu parametri tehnici de transmisie identici pentru fiecare post, sau o combinaţie de posturi Standard Definition şi High Definition (HD), precum şi servicii multimedia.
„Pentru cele două multiplexe vor fi impuse condiţii de acoperire la nivel de teritoriu/populaţie şi de emisie Free To Air, precum şi obligaţia ca acestea să retransmită programele publice de televiziune terestră cu acoperire naţională şi posturile private de televiziune cu acoperire şi indici de audienţe semnificative, potrivit criteriilor şi modalităţilor stabilite de Comisia Naţională a Audiovizualului”, se mai spune în comunicat.
Acoperire de 50% din terioriu, la finele anului 2010
Potrivit strategiei, până la sfârşitul anului 2010, cele două multiplexe vor acoperiri minim 60% din populaţie şi 50% din teritoriu, iar după 18 luni, gradul de acoperire va ajunge la 80% din populaţie şi 70% din teritoriu.
„Până la 31 decembrie 2011 se va realiza o acoperire de minim 90% din populaţie şi 80% din teritoriu. De asemenea, până la 1 ianuarie 2012 va înceta transmiterea în format analogic a programelor de televiziune terestră în banda de frecvenţe UHF alocate emisiei digitale”, se mai spune în comunicat. Celelalte patru multiplexe digitale vor fi acordate până la 1 iulie 2010, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune după 1 ianuarie 2012.
SURSA: Mediafax