Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a informat că salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește la 4.050 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025. Această modificare va influența și nivelul minim al venitului lunar asigurat în contractele de asigurare socială, care va fi stabilit la aceeași valoare de 4.050 de lei. Contribuția de asigurări sociale aferentă acestui venit va fi de 1.013 lei.
Salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește la 4.050 de lei
Instituția a menționat că toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială, care sunt sub acest nivel minim, vor fi ajustate automat la noua valoare. Acest proces se va realiza din inițiativa casei teritoriale de pensii, care va notifica persoanele asigurate cu privire la modificări.
„Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată creşte la 4.050 lei. Astfel, începând cu acceaşi dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuţiei de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei”, a transmis Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Noua valoare de 4.050 de lei nu va avea efecte asupra contractelor de asigurare socială retroactivă
De asemenea, Casa Națională de Pensii Publice a precizat că noua valoare de 4.050 de lei nu va avea efecte asupra contractelor de asigurare socială retroactivă, încheiate până la data de 1 ianuarie 2025, conform prevederilor articolului 6, alineatul 3 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.
„Noua valoare de 4.050 lei NU are implicaţii pentru contractele de asigurare socială cu asigurare retroactivă, încheiate până la data de 01 ianuarie 2025, în baza art. 6, alin. (3) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii”, a subliniat CNPP.
Această creștere a salariului minim și ajustarea corespunzătoare a veniturilor asigurate reflectă eforturile autorităților de a asigura un nivel mai ridicat de protecție socială în contextul actual al pieței muncii.
Potrivit unui comunicat transmis anterior de Guvern, în momentul de față sunt 843.668 de salariați care încasează salariul minim pe economie. Acest număr reprezintă aproximativ 15,4% din totalul salariaților activi din România.
Autoritățile au subliniat că această creștere a salariului minim brut va veni cu o serie de beneficii atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Este o măsură care va susține puterea de cumpărare a salariaților.