Sancțiunile vor putea fi aplicate prin compararea produselor din țări diferite cu un așa numit “produs de referință”, care să fie definit ca având calitățile de bază a alimentului. Un organism special înființat în acest scop va verifica dacă rețeta originală pentru alimentele verificate este respectată peste tot unde respectivul produs este vândut.
Un studiu realizat de Uniunea Europeană a identificat diferențe majore în ceea ce privește calitatea produselor vândute de companiile multinaționale în Europa. În general, în țările din Est, calitatea alimentelor este mai slabă. De exemplu, mezelurile conțin mai puțină carne sau produsele lactate mai mult lapte praf.
În România s-au făcut teste privind dublul standard anul trecut. Din cele 29 de probe analizate, la nouă dintre ele verificările au arătat diferențe de compoziţie, grăsime și gramaj.
“Deşi denumirea de marcă, designul ambalajului şi aspectul de comercializare la prima vedere sunt identice, mai multe cercetări efectuate în diferite state membre au relevat în cadrul pieţei unice a UE produse care au compoziţii clar diferite din punct de vedere al reţetei, materiilor prime utilizate, toate acestea depinzând de ţara de
Investigaţia arată că aceste practici nu au fost descoperite exclusiv în industria alimentară. „Nu se poate exclude faptul că aceste constatări privind calitatea dublă a produselor se referă numai la alimente şi băuturi, dar se pot aplica şi bunurilor de consum, cum ar fi detergenţi sau bunuri de igienă“, se arată în document.