Se dau bani pentru români. Comisia Europeană a aprobat modificarea unei scheme de stat existente din România. A fost aprobată și o majorare totală a bugetului cu 54,4 milioane euro, echivalentul al 270,7 milioane de lei.
Producătorii români de roșii și usturoi vor primi mai mulți bani
Scopul măsurii este să-i sprijine pe producătorii de tomate și usturoi, în contextul războiului din Ucraina.
Modificările au fost aprobate în temeiul Cadrului temporar de criză și de tranziție privind ajutoarele de stat („TCTF”).
Cadrul a fost adoptat de Comisia Europeană la 9 martie 2023. Ulterior, a fost modificat la 20 noiembrie 2023 și la 2 mai 2024, potrivit unui comunicat al Executivului europeană.
Comisia Europeană a aprobat schema inițială la 22 februarie 2024
Comisia Europeană a aprobat schema inițială la 22 februarie 2024 (SA.112600). Ajutorul constă în sume limitate de ajutoare sub formă de granturi directe.
Potrivit comunicatului, măsura este deschisă producătorilor de tomate în spații protejate, precum serele, dar și producătorilor de usturoi.
În ceea ce privește modificarea, România a notificat, printre altele, o creștere globală a bugetului cu 54,4 milioane euro, echivalentul a 270,7 milioane lei și majorarea cuantumurilor ajutorului individual pentru beneficiarii măsurii.
Comisia Europeană a concluzionat că schema modificată rămâne necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile stabilite în TCTF, mai arată sursa citată.
Astfel, pe această bază, Comisia Europeană a aprobat modificarea în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
Cultivatorii de tomate sau usturoi pot beneficia de un ajutor de stat
Cultivatorii de tomate sau usturoi pot beneficia de un ajutor de stat. Amintim că plata sumei reprezentând ajutor de stat se efectuează până la data de 30 septembrie 2024 inclusiv, pentru cultivatorii de tomate.
Este necesară depunerea documentelor privind obţinerea şi valorificarea unei cantităţi de minimum 3 kg tomate/mp, de pe suprafaţa de 1.000 mp.
Documentele necesare trebuie depuse de către beneficiari la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) până cel târziu la data de 2 septembrie 2024 inclusiv.
În ceea ce priveşte cultivatorii de usturoi, plata sumei reprezentând ajutor de stat se efectuează până la data de 20 decembrie 2024 inclusiv, cu condiţia depunerii documentelor privind obţinerea şi valorificarea unei cantităţi de minimum 3 kg/10 mp de usturoi, de pe suprafaţa stabilită de către DAJ.