Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) i-a notificat pe acești fermieri că pot beneficia de o sumă de bani pentru a-și pune în aplicare proiectele. Aceștia trebuie însă să îndeplinească anumite condiții.
Sprijin pentru tinerii fermieri
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că a trimis notificări către 484 de tineri fermieri pentru a primi finanțare prin submăsura 6.1. „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.
Luni, pe 10 iunie, AFIR a emis un comunicat prin care anunță că a trimis notificări către tinerii fermieri care au avut proiecte europene eligibile, dar care nu au beneficiat de finanțare pentru submăsura 6.1. Această posibilitate de finanțare a devenit disponibilă după ce Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat suplimentarea sumelor.
AFIR a informat că, în urma suplimentării fondurilor cu 20,84 milioane de euro pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), și a publicării rapoartelor de selecție suplimentare pe pagina lor de internet www.afir.ro, a inițiat procedura de notificare pentru contractarea proiectelor aflate pe lista proiectelor eligibile fără finanțare și care rămăseseră în așteptare.
Conform rapoartelor de selecție suplimentare aferente sesiunii din 2021, un total de 484 de tineri fermieri au fost selectați pentru a primi finanțare. Dintre aceștia, 394 provin din zona non-montană, iar valoarea publică a proiectelor depuse în această zonă se ridică la 16,72 milioane de euro. De asemenea, alți 90 de tineri din zona montană vor primi fonduri în valoare de 4,11 milioane de euro pentru a-și desfășura activitatea ca fermieri.
Cine este eligibil?
AFIR subliniază că proiectele selectate vor fi finanțate sub rezerva îndeplinirii unor condiții minime de eligibilitate. Astfel, în vederea contractării, solicitanții trebuie să aibă înregistrare la ONRC (Oficiul Registrului Comerțului) și la APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) în conformitate cu forma de organizare pentru care au solicitat sprijinul, respectând dimensiunea minimă eligibilă și pragul minim exprimat în SO (dimensiunea fermei) conform sprijinului aprobat în Raportul de Selecție din 2021.
O altă condiție esențială este aceea că solicitantul să nu fie selectat pentru finanțare prin alte submăsuri sau intervenții din PNDR 2020, Tranziție 2021-2022 și PS 2027, în special prin intermediul intervenției DR-30 din actuala programare și prin linii de finanțare similare submăsurii 6.1 din cadrul Grupurilor de Acțiune Locală.
”Având în vedere că AFIR va efectua ultimele plăți prin PNDR 2020 până la data de 31 decembrie 2025, este necesar ca solicitantul să implementeze Planul de afaceri până la cel târziu la 30 septembrie 2025. În cazul în care, după verificarea de către experții AFIR, se constată nerespectarea condițiilor de eligibilitate menționate anterior, proiectele respective vor avea statutul de contract neîncheiat și nu vor mai primi finanțare”, a mai transmis agenția.
AFIR subliniază că sprijinul acordat prin submăsura 6.1 este nerambursabil în proporție de 100%, iar valoarea finanțării se situează între 40.000 și 70.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației și de tipul investiției propuse. Această finanțare se acordă în două tranșe, conform unui plan de afaceri.
După finalizarea tuturor etapelor procedurale de notificare a solicitanților și verificări administrative, proiectele depuse de tinerii fermieri vor intra în etapa de contractare.