Românii vor putea să amâna plata ratelor bancare. Nicolae Ciucă: Decizia a fost discutată cu guvernatorul BNR
Decizia de amânare a plății ratelor la bancă cu 9 luni a fost discutată în prealabil cu guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) și cu Ministerul de Finanțe, anunță prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Acesta a declarat că detaliile tehnice vor fi stabilite prin ordonanța de urgență.
„Este o propunere pe care am discutat-o cu guvernatorul Băncii Naţionale, cu Ministerul de Finanţe şi criteriile tehnice pe care le vom face publice urmează să fie stabilite. Cert este că la nivelul coaliţiei s-a luat decizia să avem această ordonanţă de urgenţă”, a declarat șeful Executivului, după ce a fost întrebat care sunt criteriile pentru amânarea plății ratelor la bancă și cine sunt românii care se pot încadra în această categorie.
Amânarea ratelor se va aplica pe o perioadă de nouă luni
Premierul a declarat că amânarea plății ratelor a fost decisă pe o perioadă de nouă luni, având în vedere că același interval de timp a fost decis și anterior.
„S-a ajuns la perioada de 9 luni pentru că a fost o decizie similară şi a fost aplicată tot pe 9 luni”, a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.
De asemenea, șeful Guvernului a vorbit și despre dobânda suplimentară pe care oamenii care își amână ratele riscă să o plătească, spunând că ”este vorba de dobândă la dobânda pe perioada în care nu se plăteşte împrumutul. Această dobândă poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, deci pe mai mulţi ani”.
„Nu s-au stabilit toate detaliile tehnice. Urmează să fie stabilite în ordonanţa de urgenţă când va fi aprobată”, a adăugat premierul.
Noile măsuri anunțate de Guvern
Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice, care va intra în vigoare de la data de 1 iulie. Acest pachet de măsuri poartă numele ”Sprijin pentru România” și este în valoare de 1,1 miliarde euro.
Guvernul a anunțat printr-un mesaj pe pagina de Facebook că pachetul de măsuri prevede:
- amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă
- acordarea unui sfert din diferenţa de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariaţi din sistemul public
- și acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 lei
Prim-ministrul Nicoale Ciucă a anunțat tot pe rețeaua de socializare că vor fi luate măsuri și pentru consolidarea fiscală și pentru respectarea angajamentelor privind deficitul public. Măsurile în acest context sunt:
- diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puţin 10%, cu excepţia celor cu investiţiile, salariile, pensiile, asistenţa socială
- suspendarea angajărilor la stat
- creşterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei
- accelerarea absorbţiei fondurilor europene din cadrul programelor operaţionale şi al PNRR. În acest sens, coaliţia va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbţiei