Sud-africanii si australienii, cei mai mari producatori de aur din lume, anunta restructurari importante ale industriei extractive de metale pretioase. Peste 30.000 de mineri vor ramane pe drumuri pentru ca Banca Angliei si mai apoi FMI au dat o lovitura serioasa pietei aurului. Conjunctura, deloc favorabila afacerilor cu metalul pretios, i-a prins pe romani in ajunul iesirii pe piata mondiala cu un anunt important care, daca explorarile in curs il confirma, fac din Rosia Montana si perimetrele invecinate o atractie pentru investitorii internationali. Actionarii firmei mixte formata din societatea Minvest Deva, fosta regie autonoma, si compania australiano-canadiana Gabriel Resources Ltd. afirma ca explorarile de ultima ora au evidentiat existenta celui mai mare zacamant aurifer din Europa.
In virtutea Legii minelor, Minvest Deva este concesionar, prin continuitate, al zacamintelor aurifere pe care le-a avut in administrare pe vremea cand era regie autonoma. Aceste perimetre sunt zestrea cu care compania a intrat in mariajul cu Gabriel Resources Ltd. dand nastere firmelor mixte Eurogold si Devagold. Gabriel Resources Ltd. s-a angajat sa vina cu capital. Primii banii necesari finantarii proiectului au fost atrasi de pe Bursa din Vancouver. Acum, pentru ca proiectul se dovedeste realist, se incearca trecerea pe Bursa din Toronto, „cea mai serioasa si mai stricta bursa miniera din lume. Din 62.000 de companii miniere importante, cate sunt la ora actuala in lume, doar 32 sunt cotate la aceasta bursa”, declara Frank V. Timis, presedintele Gabriel Resources Ltd. Pentru partenerul strain si asociatii sai romani, patrunderea pe aceasta bursa exclusivista ar insemna nu numai atragerea marilor fonduri de investitii in mineritul aurifer din Romania, ci si o premiera – finantarea unui proiect romanesc pe aceasta cale.
Ciurul burselor
cerne investitiile
Saptamana trecuta, la Rosia Montana a fost aglomeratie. Presedintele bursei din Toronto, insotit de reprezentanti ai unor fonduri de investitii importante au venit sa vada, la fata locului, daca merita sa bage bani in afacere. Li s-a alaturat si presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Mihail Ianas, in calitate de reprezentant al statului roman. Argumentele cu care Frank V. Timis incearca sa-i convinga pe investitori sunt potentialul resurselor, estimat la circa 200 milioane tone de minereu cu un continut aurifer de 1,9 grame/tona, si gradul de recuperare ridicat, aproape 90% (conform certificatului obtinut de la compania americana Dawson Metalurgical Company).
Deocamdata, partenerii romano-canadiano-australieni au terminat explorarea zacamantului si sunt in faza realizarii studiului de prefezabilitate. Acesta ar trebui sa certifice rentabilitatea depozitului. Desi s-au investit pana acum 30 milioane dolari in proiectul Rosia Montana, adevaratele cheltuieli abia acum incep. Daca studiul de prefezabilitate confirma primele rezultate, urmeaza studiul de fezabilitate. Costul acestuia este de circa 7 milioane dolari. Si daca totul merge bine, respectiv compania este cotata la Bursa din Toronto si atrage capital, in vara anului 2000 incepe construirea noilor capacitati de productie si dezvoltarea infrastructurii. Investitia este estimata la circa 200 milioane dolari.
Potrivit calculelor presedintelui firmei Gabriel Resources Ltd. zacamantul este rentabil la o capacitate de productie anuala de 6-9 milioane tone minereu (11,4-17,1 tone aur). Primul client a si fost gasit. Aurul, prelucrat sub forma de lingouri, va fi vandut Bancii Nationale, la pretul zilei de pe Bursa din Londra.
La Rosia Montana si in zonele invecinate, cautatorii de aur exploreaza cu febrilitate. Mihail Ianas, presedintele ANRM, este fericit: „Alaturi de apele minerale si de materialele de constructie, metalele pretioase au cea mai mare cautare, iar Rosia Montana are efectul unui magnet”. Explicatia efectului de „magnet” este simpla: prognozele optimiste ale firmei Eurogold au ajuns si la urechile altora. ANRM a scos la licitatie alte cateva perimetre si a reusit sa concesioneze inca trei companiilor straine BHP, Gold Discovery si Minera Andes. Si daca Rosia Montana se dovedeste pana la sfarsit a fi un „success story”, Mihail Ianas spune ca la usa ANRM se vor inghesui candidatii la licentele de concesiune.
Romanii vor sa sparga bursa aurului
26 august 1999, 12:00
Ultima modificare în 26 august 1999, 15:00
Sud-africanii si australienii, cei mai mari producatori de aur din lume, anunta restructurari importante ale industriei extractive de metale pretioase. Peste 30.000 de mineri vor ramane pe drumuri pentru ca Banca Angliei si mai apoi FMI au dat o lovitura serioasa pietei aurului. Conjunctura, deloc favorabila afacerilor cu metalul pretios, i-a prins pe romani in ajunul iesirii pe piata mondiala cu un anunt important care, daca explorarile in curs il confirma, fac din Rosia Montana si perimetrele
Etichete: arhiva,
bursa,
Gabriel Resources,
resources,
Rosia Montana
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Bauturile racoritoare se vand doar cu reclama
- Agentie de publicitate unicat
- Lansarile memorabile slefuiesc imaginea produselor
- Eclipsa a adus soarele in casieriile televiziunilor
- Galceava politicienilor a blocat sistemul asigurarilor de sanatate
- Din 2000, evaziune globala
- Lunete gratis, pe litoral
- Afacerile ilegale infloresc la umbra compensarilor
- Imaginile electronice se obtin instantaneu
- Guvernul a cazut la mijloc intre Renault si Daewoo