Românul capturat de rebelii houthi se va întoarce în țară
Operațiunea este rezultatul eforturilor coordonate ale Serviciului de Informații Externe (SIE) și Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care, prin intermediul contactelor stabilite în Orientul Mijlociu, au obținut promisiuni din partea mai multor state de a se implica activ în eliberarea ostaticilor.
De asemenea, au primit garanții că cetățeanul român va fi repatriat în siguranță.
MAE anunța, în noiembrie 2023, că, la data de 19 noiembrie, nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas și care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de milițiile Houthi și dusă în apropierea coastei statului Yemen. Potrivit primelor informații, printre membrii echipajului se afla și un cetățean român.
Sursa citată a mai transmis atunci că, în acest caz, a fost activată o celulă de criză interinstituțională care, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române competente și în strânsă legătură cu partenerii internaționali, continuă să monitorizeze situația cu maximă atenție și să întreprindă demersuri pentru soluționarea acesteia.
După trei luni de la răpire, Ciprian Soare a fost transferat în Yemen, unde au început discuții intense pentru a obține eliberarea sa.
Cum a avut loc incidentul
Pe 19 noiembrie 2023, nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de milițiile Houthi și redirecționată către coasta statului Yemen. După ce au apărut informații conform cărora printre membrii echipajului se afla și un cetățean român, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a constituit o celulă de criză pentru gestionarea situației.
Rebelii Houthi au publicat, imediat după atac, un videoclip cu momentul capturării navei cargo, pe care se afla și cetățeanul român.
Militanții din Yemen au utilizat un elicopter care a aterizat pe puntea navei, îndreptându-se direct către cabina de comandă, unde au luat ostatici membrii echipajului, printre care și românul.
La bordul vasului se aflau aproximativ 25 de persoane de diferite naționalități
La bordul vasului comercial se aflau aproximativ 25 de persoane din diferite naționalități, printre care filipinezi, bulgari, ucraineni, români și mexicani.
Ciprian Soare, un român de 28 de ani din Brăila, era angajat ca electrician pe vasul comercial în momentul capturării sale.
Nava, un transportator de mașini, se îndrepta dinspre Europa către India, fără încărcătură. Rebelii Houthi au susținut că au capturat vaporul, afirmând că acesta ar fi israelian.
După negocieri diplomatice intense pentru eliberarea marinarului român, s-a ajuns la un acord, iar cetățeanul român va ajunge în țară, urmând să fie preluat de autoritățile consulare române, potrivit surselor citate.