Deși a fost publicat la finalul anului trecut, raportul nu a fost foarte mediatizat nici măcar în presa locală.
Guvernul din Sierra Leone a semnat cu African Minerals, compania condusă de omul de afaceri de origine română Frank Timiș, un contract de extracție de minereu de fier din mina Tonkolili, care are o rezervă de peste 10 miliarde de tone de minereu.
Conform raportului FMI, prima fază a proiectului cuprinde investiții totale de 1,4 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă, la nivelul unui stat ca Sierra Leone, mai mult de 63% din PIB-ul pe 2011. FMI arată facptul că implementarea acestei prime faze va propulsa PIB-ul acestei țări, ajutând-o să devină statul cu cea mai mare creștere economică din lume în 2012: 51% față de o estimare de 5,3% în 2011.
Pentru 2013, proiectul dezvoltat de Frank Timiș îi va aduce micului stat african o creștere de peste 10%, față de o estimare de 6% în lipsa acestuia.
Pe de altă parte, creșterea economică din 2014 va fi mai mică (de 4%) dacă prima fază a proiectului va fi implementată, decât în lipsa acestuia (de 6%).
Cel mai bogat român conform ultimei ediții a TOP 300 Capital a anunțat la mijlocul săptămânii trecute că African Minerals, compania la care este președinte, va exporta în 2012 nu mai puțin de 10 milioane de tone de minereu de fier din Sierra Leone.
Ca termen de comparație, România are 39 zăcăminte de fier, cu 57 milioane tone rezerve posibil de exploatat, ceea ce înseamnă că Frank Timiș scoate din Sierra Leone într-un singur an echivalentul a 20% din rezervele totale de fier ale României.
Mai mult, Frank Timiș a confirmat faptul că mina din Sierra Leone va produce într-un ritm de 20 de milioane de tone de fier pe an, la un cost de sub 30 de dolari pe tonă, nivel pe care îl va atinge până la finalul acestui an.
African Minerals Limited și Shandong Iron& Steel Group au finalizat tranzacția-investiție de 1,5 miliarde de dolari ce vizează 25% din proiectul Tonkolili derulat de firma controlată de Frank Timiș.
Prima fază a proiectului Tonkolili demarat de Timiș permitea extracția a 15 milioane de tone de fier pe an. Faza a doua a proiectului, la care-i va avea ca parteneri pe chinezi, va permite o producție de 45 de milioane de tone de fier pe an.
Ce a oferit guvernul din Sierra
Conform documentului FMI, guvernul din Sierra Leone a oferit o serie de stimulente fiscale care includ
- un impozit redus la 25% pe veniturile corporate faţă de un nivel de 30% din legislaţia actuală;
- posibilitatea reportării a 100% din pierderilor unui an (pentru compensarea cu profiturile viitoare), faţă de numai 50% în prezent
- deprecierea costurilor de capital în momentul cheltuirii, şi nu în momentul începerii producţiei;
- scutire totală de taxe la importurile de bunuri şi servicii, faţă de o scutire parţială
- taxă de retenţie (pe salariile angajaţilor) redusă la 5%, faţă de 10%.