Românul care a scos din foame o țară întreagă: I-a crescut economia într-un ritm amețitor

Într-o vreme când alte state se zbat în recesiune, altele marchează creșteri economice uriașe. Ce e drept, vorbim despre state sărace sau în curs de dezvoltare.
PIB-ul țării în care cel mai bogat român a investit în sectorul minier a crescut cu 18% în 2012. Sierra Leone a devenit astfel statul cu cea mai mare creștere economică din Vestul Africii, devansând toate celelalte economii din regiune:  Burkina Faso,  Coasta de Fildeș, Ghana, Liberia și Niger.

Creșterea economică amețitoare chiar și pentru un stat care are mult de recuperat se datorează investiției centrale din sectorul minier, condusă de omul de afaceri de origine română Frank Timiș, care figurează pe primul loc în Top 300 Capital Cei mai  bogați români.

Guvernul din Sierra Leone a semnat cu African Minerals, compania condusă de omul de afaceri de origine română Frank Timiș, un contract de extracție de minereu de fier din mina Tonkolili, care are o rezervă de peste 10 miliarde de tone de minereu.

Conform unui raport FMI, prima fază a proiectului cuprinde investiții totale de 1,4 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă, la nivelul unui stat ca Sierra Leone, mai mult de 63% din PIB-ul pe 2011.

Cel mai bogat român conform ultimei ediții a TOP 300 Capital a anunțat la un moment dat că African Minerals, compania la care este președinte, va exporta în 2012 nu mai puțin de 10 milioane de tone de minereu de fier din Sierra Leone.

Ca termen de comparație, România are 39 zăcăminte de fier, cu 57 milioane tone rezerve posibil de exploatat, ceea ce înseamnă că Frank Timiș scoate din Sierra Leone într-un singur an echivalentul a 20% din rezervele totale de fier ale României.

Mai mult, Frank Timiș a confirmat faptul că mina din Sierra Leone va produce într-un ritm de 20 de milioane de tone de fier pe an, la un cost de sub 30 de dolari pe tonă.

African Minerals Limited și Shandong Iron& Steel Group au finalizat tranzacția-investiție de 1,5 miliarde de dolari ce vizează 25% din proiectul Tonkolili derulat de firma controlată de Frank Timiș.

Prima fază a proiectului Tonkolili demarat de Timiș permitea extracția a 15 milioane de tone de fier pe an. Faza a doua a proiectului, la care-i va avea ca parteneri pe chinezi, va permite o producție de 45 de milioane de tone de fier pe an.

Ce a oferit guvernul din Sierra

Conform documentului FMI, guvernul din Sierra Leone a oferit o serie de stimulente fiscale care includ

    un impozit redus la 25% pe veniturile corporate faţă de un nivel de 30% din legislaţia actuală;

    posibilitatea reportării a 100% din pierderilor unui an  (pentru compensarea cu profiturile viitoare), faţă de numai 50% în prezent
    deprecierea costurilor de capital în momentul cheltuirii, şi nu în momentul începerii producţiei;
    scutire totală de taxe la importurile de bunuri şi servicii, faţă de o scutire parţială
    taxă de retenţie (pe salariile angajaţilor) redusă la 5%, faţă de 10%.