Proiectarea unui robot umanoid, perfecţionarea unor imprimante 3D şi actualizarea robotului care poate manipula probe nucleare la distanţă sunt doar câteva din multitudinea de proiecte pe care le are în derulare Andrei Kovari, unul dintre cei mai talentaţi roboticieni români.
Puţini sunt tinerii care ştiu ce carieră să urmeze atunci când se înscriu la un liceu. Nu a fost şi cazul lui Andrei Kovari care şi-a descoperit pasiunea la vârsta de 13 ani. Născut în Brăniştea, Bistriţa-Năsăud, Andrei a mers la şcoală în Beclean şi în clasa a VII-a a început să frecventeze cursurile de electrotehnică ale Clubului Elevilor Beclean. A urmat Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din acelaşi oraş, la profil mate-informatică, unde a fost şef de promoţie. În liceu a descoperit informatica şi programarea şi a conceput primii roboţi.
A participat la multe concursuri naţionale şi internaţionale cu tot felul de proiecte. A construit roboți teleghidați și dotați cu camere video, drone și sisteme CNC folosite de imprimantele 3D. „La capitolul proiecte , pot menţiona două: robotul utilitar pentru situaţii de urgenţă (RUPSU) şi manipulatorul la nivel microscopic Aleph. Ele au marcat cumva un punct important în viaţa mea. Prin ele mi-am demonstrat ce ştiu şi m-au determinat să trec la nivelul următor“, spune Andrei Kovari. Aleph (foto) este un sistem telemetric prin care un operator poate manipula probe microscopice la distanţă sau într-un mediu complet izolat.
Sprijin pentru alţi roboticieni
Având o activitate extraşcolară intensă, Andrei a fost remarcat de companii internaţionale care i-au oferit diverse oferte de colaborare. Firme din Finlanda, Canada, Marea Britanie, Dubai sau Germania i-au propus realizarea de proiecte precum trackere GPS pentru vidre, mese automatizate de poker sau roboţei educaţionali. Andrei, 21 ani, este în prezent student la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca la secţia Automatică. Printre proiectele pe care le derulează în prezent se numără roboţei mici de competitiţie, upgradarea manipulatorului Aleph, perfecţionarea unor imprimante 3D custom şi proiectarea unui umanoid, folosind diferite tehnologii hibride.
„Pe lângă acestea, lucrez la un robot educaţional, numit Qbit. A fost testat în cadrul unor cursuri de robotică pentru copii şi s-a arătat foarte folositor. E a patra generaţie, însă tot mai sunt mici detalii de ajustat. Un alt proiect foarte drag mie este asociaţia NanoLabs, un cerc de roboticieni din Cluj, în cadrul căruia studenţii sunt iniţiaţi în domeniul roboticii. Scopul final al acestui proiect e crearea unui work-hub în Cluj, unde fiecare student să poată avea acces la echipamente de prelucrare şi spaţii de lucru pentru realizarea proiectelor de robotică, adică un conglomerat de laboratoare mai mici pentru fiecare echipă de studenţi“, precizează Andrei. Cât despre planurile de viitor, Andrei intenţionează să pună bazele unei firme de „embedded electronics“ şi va încerca să intre pe piaţa automobilelor electrice.
Scurt CV
– Colegiul Naţional Petru Rareş, Beclean.
– Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.
– Co-fondator Little Geeks.
– Inginer robotică Cluj Makers.
– Fondator Asociaţia NanoLabs.