Consiliul de Administraţie al companiei Romarm a decis revocarea din funcţie a directorului general al companiei, Gabriel Ţuţu. Inițiativa intră în vigoare începând cu data de 14 martie 2023.

Din 14 martie 2023, Gabriel Țuțu va fi revocat din funcție

„Având în vedere evoluţia evenimentelor cu privire la situaţia domnului Gabriel Ţuţu, prin impunerea unor noi obligaţii în cadrul măsurii preventive a controlului judiciar, Consiliul de Administraţie al CN Romarm SA a decis revocarea domnului Gabriel Ţuţu din calitatea de director general al companiei, începând cu data de 14.03.2023. Până la numirea unui nou director general, conducerea executivă va fi asigurată de directorul economic”, se menţionează într-un comunicat publicat pe site-ul companiei, joi, 9 martie.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru a declarat, joi, 9 martie, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, că decizia privind demiterea lui Gabriel Ţuţu a fost luată după ce Parchetul a decis măsuri suplimentare în raport cu situaţia juridică a acestuia.

„Am primit de la Parchet măsuri suplimentare în situaţia juridică pe care domnul Ţuţu o are şi atunci Consiliul de Administraţie s-a întrunit azi şi, la finalizarea concediului de odihnă, asta însemnând data de 14 martie, dânsul va fi revocat din funcţie. Decizia este luată în Consiliul de Administraţie”, a explicat Florin Spătaru.

Ce invocă DNA în raport cu  activitatea ilegală a lui Gabriel Țuțu

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunţat la sfârșitul lunii februarie că ministerul a demarat procedurile pentru selecţia Consiliului de Administraţie al Romarm şi a directorului general, conform Ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, menţionând că procedura ar putea să dureze aproximativ trei luni.

Conform DNA, în contextul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al companiei Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania unde activa în calitate de director general, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie împotriva virusului COVID-19.