Lucian Romașcanu, explicații privind Roșia Montană

Scandalul continuă în ceea ce-l privește pe Dacian Cioloș. După ce acesta a fost acuzat de PSD că a fost conștient de riscurile care vor urma în ceea ce privește Roșia Montană, acesta a ieșit la rampă și i-a acuzat pe social-democrați că ar avea un interes în această poveste.

Acum, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, l-a acuzat de minciună pe fostul prim-ministru al României.

Mai mult, spune despre acesta că a primit „titulatura de ministru zero”.

”Este o minciună, ca să tăiem elanul din prima. Domnul Cioloş a încheiat mandatul de prim-ministru cu titulatura de ministru zero, acum vedem că după toate deciziile luate este cu minus şi cu minus mulţi bani.

Eu îmi doresc în continuare să avem un verdict, nu ştiu dacă favorabil, dar cu o sumă care să reflecte investiţia pe care a făcut-o Roşia Montană şi tot ce ar putea dumnealor să ceară acolo.

În orice situaţie, tot ceea ce s-a întâmplat pe parcursul acestor ani a fost… nu ştiu dacă pot fi bănuiţi de lipsă de inteligenţă, poate a fost altceva acolo, toate deciziile pe care le-au luat, le-au luat parcă în direcţia de a da argumente avocaţilor celor de la Roşia Montană în a căştiga acest proces”, a declarat Romaşcanu.

Roșia Montană a fost trecută la UNESCO fără nicio consultare

Romașcanu a afirmat că prima chestiune a fost introducerea Roșiei Montane în ultima zi de mandat pe lista UNESCO de către Corina Șuteu.

Acest lucru s-a întâmplat fără consultarea colegilor din Guvern și fără a obține avize.

Deși nu era obligatoriu, decizia a fost luată în cadrul unui proiect extrem de important inițiat de dreapta.

Romașcanu nu înțelege de ce se vorbește despre Ponta în această privință. El a menționat că la momentul respectiv, Radu Berceanu a negociat un acord.

Ulterior, fără a se consulta cu nimeni, a existat înțelegerea lui Dacian Cioloș de a înscrie Roșia Montană, furnizând un argument echipei de avocați ai Roșiei Montane să declare că exploatarea nu este posibilă.

”Prima  chestiune a fost acea introducere în ultima zi de mandat pe lista UNESCO a  Roşiei Montane de către Corina Şuteu, un lucru făcut fără consultarea  colegilor din Guvern, fără să ia avize.

Nu era obligatorie, dar atâta timp cât iei o decizie de genul ăsta pe un proiect extrem de important pornit tot de dreapta, nu ştiu de ce se vorbeşte de Ponta aici. A fost un acord, înţeleg, negociat la momentul respectiv de Radu Berceanu.

Pe ultima secundă, fără să te consulţi cu nimeni, dar  înţeleg că a existat ulterior acordul lui Dacian Cioloş să înscrii Roşia Montană, dând un argument echipei de avocaţi ai Roşiei Montane să spună că nu se poate exploata”, a afirmat Romaşcanu.

PSD a propus întreruperea procedurii de înscriere

Romașcanu a explicat că în timpul guvernului Orban, PSD a propus întreruperea procedurii de înscriere a Roșiei Montane în UNESCO până la judecarea pe fond și obținerea unei decizii a Curții de Arbitraj.

Cu toate acestea, această propunere nu s-a materializat. USR a exercitat presiune pentru continuarea procesului de înscriere în UNESCO.

Guvernul Orban a luat decizia de a continua acest proces, rezultând în pierderea litigiului la Curtea de Arbitraj în prezent.

Romașcanu a concluzionat că, din perspectiva intențiilor negative în guvernarea României, există preocupări cu privire la sume semnificative, inclusiv menționarea a două miliarde, precum și un miliard plus TVA provenit de la vaccinuri și sume semnificative legate de Cumințenia Pământului.

Astfel, el a subliniat că guvernul Cioloș nu poate fi considerat un guvern fără impact financiar, ci un guvern cu datorii semnificative.

 ”După care a venit pe guvernul Orban, PSD a spus să întrerupem această procedură, până la judecarea pe fond şi obţinerea unei decizii a Curţii de Arbitraj, nu s-a putut, iar USR care apără pe oricine de  orice, au pus presiune pe continuarea  procesului de înscriere în UNESCO.

Guvernul Orban a luat această decizie şi iată ne aflăm astăzi în situaţia de  a pierde acest litigiu la  Curtea de Arbitraj.

Ce poate fi spus ca o concluzie la acest proces de rele intenţii care s-au întâmplat în guvernarea României  este că avem, sper să nu,  dar se vorbeşte de 2 miliarde, mai avem un miliard plus TVA de la vaccinuri, mai avem câteva milioane bune pe Cuminţenia Pământului, deci guvernul Cioloş nu e guvernul zero, e guvernul cu multe miliarde cu minus”, a mai declarat Romaşcanu.

Lucian Romaşcanu
Lucian Romaşcanu (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

Despăgubirile ar trebui să fie rezonabile

Romașcanu a subliniat că întreaga comunicare între ministere, guvern și echipa de avocați este confidențială până la finalizarea procesului și obținerea unei decizii.

Odată ce se va ajunge la o concluzie, acesta nu crede că ea va fi în totalitate favorabilă României.

Cu toate acestea, el speră la un cuantum al despăgubirilor rezonabil, care reflectă investițiile făcute în Roșia Montană.

”Până la finalizarea procesului cu o decizie, toată comunicarea dintre ministere, guvern şi echipa de avocaţi, este  confidenţială. Sunt convins că după ce se va ajunge la o concluzie pe care o doresc, repet,  nu cred că va putea fi favorabilă integral României, dar cuantumul să fie unul rezonabil, pe măsura investiţiilor Roşia Montană, după aceea sunt convins că toate documentele  care vor arăta implicarea extrem de toxică a guvernului Cioloş şi a guvernului Orban, în această speţă, vor fi făcute publice”, a afirmat Romaşcanu.

Lucian Romașcanu a menționat că ar trata cu rezervă afirmațiile privind data de 10 februarie. El spune că nu este sigur dacă se mai poate influența situația.

Cu toate acestea, el a subliniat că atunci când există o posibilitate de influențare, nu ar trebui ca ei să declare că se află într-o situație de pierdere.

El a evidențiat lipsa exploatării aurului la Roșia Montană. De altfel, spune că trebuie investigat motivul pentru care această exploatare nu s-a realizat.

La fel de importantă este și scoaterea la iveală a pierderii reale pe care Roșia Montană a suferit-o din cauza absenței acesteia.

Romașcanu a indicat că, în mod normal, investiția nerecuperată reprezintă o anumită sumă. Profitul nerealizat reprezintă o altă sumă.

”Eu aş trata cu rezervă enunţurile pe această temă, pentru că nu ştiu dacă acum se mai poate influenţa, dar pe măsură ce există vreo posibilitate de influenţare, nu ar trebui să fim noi cei care spunem că  suntem în situaţia de a pierde.

Există lipsa exploatării de a aurului de la Roşia Montană, dar aici trebuie văzut de ce nu s-a făcut această exploatareşi care este pierderea efectivă pe care a avut-o Roşia Montană din lipsa acestei exploatări. În mod normal, dacă se merge pe investiţia pe care  au făcut-o, nerecuperată, acolo este o sumă.

Dacă se merge pe profitul nerealizat, acolo este  altă sumă. Eu sper să se meargă din partea Curţii pe ceea ce au investit şi nu au recuperat, iar suma va fi sensibil mai mică”, a concluzionat Lucian Romaşcanu.