ROMATSA, compania cu cele mai mari salarii din România, a avut pierderi anul trecut

În plin conflict privind salariile și bonusurile înainte de pensionarea anticipată, Ministerul Finațelor a publicat cifrele contabile ale Administrației Româna a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA pentru anul 2016.

Conform indicatorilor din situaţiile financiare anuale la 31 decembrie 2016, ROMATSA a înregistrat o pierdere netă de 53,83 milioane lei, respectiv 12 milioane euro. Din bilanțul contabil depus la Ministerul Finanțelor, rezultă că ROMATSA a înregistrat o cifră de afaceri netă de 829,14 milioane lei, venituri de 864,053 milioane lei și cheltuieli totale de 898,98 milioane lei. Din datele contabile rezultă o pierdere brută de 34,9 milioane lei și o pierdere netă de 53,83 milioane lei. Mai mult, surse din ROMATSA ne-au explicat că pierderile reprezintă anumite provizioane, adică bani puși deoparte pentru anumite cheltuieli.

Mai exact, în situațiile financiare pentru anul 2016, ROMATSA a înregistrat provizioane pentru acoperirea datorată reducerii de tarif în 2018 (traffic risk sharing – urmare a depășirii prognozei de trafic din planul de performanță aprobat), pentru nerealizarea indicelui de inflație aprobat prin planul de performanță ( indice de inflatie prognozat FMI) și pentru acoperirea datoriilor viitoare în conformitate cu prevederile contractelor de muncă. Acesta au fost în valoare de peste 150 milioane lei, din care cele de risk sharing și inflație reprezintă peste 70% din această valoare.

Datoriile viitoare în conformitate cu prevederile contractelor de muncă, reprezintă pensionările anticipate, adică exact motivul pentru care a început greva la ROMATSA.

Ce se ascunde în spatele grevei ROMATSA

În data de 29 mai, cu o zi înainte de greva generală anunțată de sindicaliștii ROMATSA, revista CAPITAL a dezvăluit motivul real al nemulțumirilor controlorilor de trafic și a publicat statele de plată cu salariile și sporurile de mii de euro.
În spatele revendicărilor “invizibile”, angajații ROMATSA au o singură preocupare, să-și stabilească bonusurile grase pentru pensionările anticipate. Mai exact, sindicaliştii ROMATSA negociază bonusurile pentru pensionarea anticipată.

Sindicaliştii de la ROMATSA conduşi de Gabriel Tudorache, negociază cu Ministerul Transporturilor acordarea a 60 de salarii în momentul în care un salariat ROMATSA vrea să plece anticipat la pensie. În contextul în care un salariu mediu în cadrul ROMATSA este de circa 5.000 euro, un salariat ROMATSA care doreşte să plece anticipat la pensie, ar urma să primescă un bonus de aproximativ 300.000 euro.