picioare a fost un restaurant in Bucuresti, in curtea unei case mostenite de sotia sa.”Stateam impreuna cu fratele meu in curtea casei mostenite si beam o bere cand unul dintre vecini ne-a intrebat daca am deschis vreun restaurant. Ni s-a parut o idee buna si a doua zi munceam deja pentru deschiderea restaurantului”, povesteste Romeo Balla. Cu economiile pe care le avea si un imprumut la CAR de 25.000 de lei, folositi pentru achizitionarea de marfa, au deschis dupa putina vreme restaurantul. De fapt, au pornit la drum cu cateva sticle de bautura pe post de marfa, insa, dupa scurt timp si-au dat seama ca au mare noroc. Calea Grivitei era inchisa, iar majoritatea celor care lucrau la intreprinderile din zona treceau pe mica straduta pe care se gasea restaurantul lui Romeo Balla. „Practic, prin fata restaurantului meu treceau zilnic aproximativ 18.000 de oameni”, spune Balla.
In paralel cu restaurantul, Romeo Balla lucra si pentru Elba Timisoara, ale carei interese le reprezenta in Bucuresti. Avea un salariu de inginer, care evident ca nu era prea mare. Asa a aparut ideea infiintarii unei companii. „Mi-am dat seama ca ar fi bine sa ma reintorc la ceea ce stiam cel mai bine, asa ca in 1993 am infiintat compania Rombal. Imi propuneam sa ma ocup de instalatii electrice”, explica Romeo Balla. A investit 300.000 lei, a inchiriat o duba si s-a pus pe treaba. El era si patron si sofer si secretar si incarcator-descarcator. „Mergeam cu marfa si, in masina, aveam un pachet cu hainele de patron. Daca vroia cineva sa vorbeasca cu patronul, ii spuneam ca este pe afara, dupa care mergeam, ma schimbam si ma duceam sa discut”, povesteste razand Romeo Balla.
Faptul ca lucrase multa vreme la companiile producatoare de corpuri de iluminat i-a adus un avantaj, prin increderea pe care o avea in fata furnizorilor de marfa. „Puteam lua cata marfa ceream. Toti aveau incredere in mine. Totdeauna insa plateam totul foarte repede”, continua Romeo Balla. Dupa doi ani de zile avea comenzi pentru care trebuia sa munceasca aproximativ 18 ore pe zi. Din 1994 a inceput sa se extinda, infiintand companii cu acelasi nume, Rombal, in mai multe orase din Romania. Cifra de afaceri pe intreg grupul de firme Rombal este de aproximativ 3,7 milioane de euro anual, in conditiile unei rate a profitului net de 3-4%. Acum Romeo Balla se gandeste la extindere. Vrea sa intre pe piata comertului cu materiale de constructii, a infiintat o companie care se ocupa exclusiv de cabluri si conductori, este actionar la doua fabrici de bere si la Elba Timisoara si spune ca se implica financiar (devenind actionar minoritar) in afacerile prietenilor, daca acestea au viitor.

Carte de vizita
Varsta: 45 de ani
Stare civila: casatorit, trei copii
Studii: a terminat la seral cursurile Facultatii de Electrotehnica
Prima afacere: un mic restaurant si compania Rombal (unde detine 95%), care se ocupa de retele electrice de joasa si medie tensiune.
Alte afaceri:
– Companii care se ocupa de retele electrice, in care este actionar majoritar, la Constanta, Timisoara si Targoviste.
– Actionar majoritar la Rombal Electro Cable, companie care se ocupa de cabluri si conductori electrici.
– Actionar majoritar la compania Rombal Construct, care se va ocupa de antreprenoriat si comert cu materiale de constructii.
– Actionar cu sub 1% la Fabrica de bere din Cluj si la Silva Reghin si cu aproximativ 2% la Elba Timisoara.