Romeo Dumitrescu (preşedinte CJ Caraş-Severin): Încercăm să salvăm de la faliment fabrica de lapte de la Oraviţa

Reprezentanţi ai firmei olandeze Cownexxion au vizitat, miercuri, fabrica de produse lactate din Oraviţa, la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Caraş-Severin, Romeo Traian Dumitrescu, după ce aceştia şi-au arătat intenţia de a atrage investitori pentru fermele româneşti care au ca obiect de activitate procesarea laptelui.

"Încercăm să salvăm de la faliment fabrica de lapte. Deşi în insolvenţă, s-a produs reorganizarea personalului, iar acum am făcut apel la forţe aparţinând oraşului Oraviţa, dar şi la forţe exterioare, în acest caz din Olanda, care ne pot ajuta. Pe primul plan s-a luat în discuţie vânzarea produselor, brânză, telemea de vaci, caşcaval şi smântână, toate de o calitate excepţională, provenite de la vaci ce pasc pe păşuni de munte nepoluate cu chimicale şi, mai ales, netratate cu chimicale în fabrică. În toată lumea, aceste produse sunt cel puţin de două ori şi jumătate mai scumpe. Fabrica de la Oraviţa, însă, le oferă la un preţ extrem de avantajos. Noi aşteptăm ca şi magazinele şi persoanele private să fie interesate de acestea", a declarat preşedintele CJ Caraş-Severin, Romeo Dumitrescu. 

Produsele lactate, în special dacă sunt naturale, combat foarte multe boli, sunt uşor de asimilat, nu creează dificultăţi de digestie, ajută la "o dezvoltare armonioasă" a copilului şi la "un potenţial de activitate energică" a tinerilor, a menţionat Romeo Dumitrescu, medic de profesie. 

La rândul lor, olandezii s-au arătat încântaţi de gustul produselor de la fabrica din Oraviţa. 

"Gustul acestor produse este foarte, foarte bun. Chiar dacă în acest moment, vânzarea produselor derivate din lapte pare o problemă, nu este una insurmontabilă, întrucât, acestea sunt excepţionale la gust şi pot fi vândute cu un marketing bun, şi în România, dar şi în străinătate. De fapt, aici este cea mai importantă problemă, cea a marketingului, ca să găsim, printr-un contract, o structură care să poată să vândă aceste produse de la fabrica din Oraviţa şi atunci, sigur că procesul întreg al acestei linii de afaceri va începe să se regleze", a afirmat Klaas Struiksma 

La discuţii a participat şi primarul oraşului Oraviţa, Dumitru Ursu, care a subliniat că administraţia locală se va implica şi va sprijini activitatea respectivei fabrici de lapte. 

"În primul rând, vreau să-i mulţumesc domnului preşedinte al Consiliului Judeţean pentru invitaţie. Este pentru prima dată când sunt invitat aici. Sigur, noi suntem acţionari cu un procent foarte mic şi, probabil, de aceea nu ne-a băgat nimeni în seamă. Dar vreau să spun că, din partea noastră, au toată susţinerea, deoarece este deosebit de important să rămână locurile de muncă şi chiar să crească la fabrica de lapte. Vom încerca să le dăm tot sprijinul, mai ales în managementul vânzărilor. Voi încerca să vorbesc cu toţi patronii de magazine alimentare din Oraviţa şi din jurul oraşului, ca să promoveze produsele şi să le vândă în magazinele lor. Eu am venit la primărie din mediul privat şi am experienţă în management", a precizat primarul Oraviţei, Dumitru Ursu. 

În această lună, Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a votat, în unanimitate, desemnarea Laurei Maria Adil ca administrator special al SC Fabrica de produse lactate SA Oraviţa. În vârstă de 35 de ani, aceasta este absolventă a Universităţii Politehnice, secţia Chimie Alimentară. Cu câteva zile înainte, a avut loc şi numirea reprezentantului Consiliului Judeţean Caraş-Severin în AGA la fabrica de lapte din Oraviţa, în persoana Elenei Amzoi, director general adjunct în cadrul aparatului de specialitate al instituţiei. 

Fabrica de produse lactate din Oraviţa, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a fost înfiinţată în anul 2003, dar în 2014 a intrat în insolvenţă. 

AGERPRES