Documentul reprezintă un referat în care Romgaz argumentează de ce a solicitat acţionarilor retragerea din cele două concesiuni din Polonia, unde producătorul român de gaze deţine o cotă de 30%. Romgaz a constituit deja în 2014 un provizion în valoare de 4,735 milioane de euro pentru aceste proiecte. Din suma totală, 3,953 milioane de euro reprezintă lucrările efective, iar 781.733 euro sunt sumele plătite la intrarea în parteneriat, în 2008. ”Pentru obligaţiile pentru care Romgaz va fi responsabil până la data efectivă a retragerii/renunţării, Romgaz trebuie să mai constituie un provizion estimat la 0,265 milioane de euro incluzând costurile cu abandonarea sondei, valoarea rapoartelor care trebuie transmise către autorităţi, formalităţile legale care vor fi necesare”, se arată în documentul citat, potrivit Agerpres. Oficialii companiei precizează că au negociat, în perioada iunie 2013 – octombrie 2014, cedarea unei părţi din participaţia Romgaz la aceste perimetre către un alt investitor, respectiv compania americană Aspect – Horizon, însă tranzacţia nu s-a perfectat din cauza lipsei acordului unui alt partener din proiect, compania Sceptre.
Direcţia de Dezvoltare Afaceri din cadrul Romgaz a analizat oportunitatea continuării proiectului, având în vedere faptul că, în urma lucrărilor, probabilitatea de succes comercial în aceste perimetre a scăzut de la 11,8% la 10,6%. În plus, estimările privind preţul petrolului au fost revizuite în jos. A fost analizată perioada 2009 – 2041, când ar fi urmat să fie forate şapte sonde şi realizate investiţii suplimentare în infrastructură de 3 milioane de dolari. Producţia de petrol ar fi urmat să înceapă în anul 2017, iar, în perioada analizată, ar fi urmat să fie extrasă o cantitate de 11,23 milioane de barili.
”Astfel, a fost calculat indicatorul EMV (Earning Money Value – Expected Money Value) al Romgaz, calculat pe baza probabilităţii de succes comercial (riscul geologic crescut) în funcţie de NPV-ul calculat şi aferent Romgazului, de – 1,75 milioane de euro, ceea ce ar însemna o pierdere pentru Romgaz', precizează referatul. Prin urmare, o continuare a activităţii nu mai poate fi luată în calcul, au adăugat reprezentanţii companiei, potrivit Agerpres. În plus, şi ceilalţi doi parteneri din aceste concesiuni, respectiv companiile Aurelian Oil and Gas şi Sceptre, vor lua o decizie până în luna ianuarie 2016 privind continuarea participării lor la acest proiect. Retragerea Romgaz din cele două concesiuni din Polonia presupune următoarele etape: notificarea transmisă partenerilor, transferul cotelor deţinute de Romgaz către cei doi parteneri, suportarea costurilor cu retragerea (formalităţi notariale, transfer de cote etc), plata tuturor obligaţiilor până la data efectivă a retragerii, plata unor eventuale daune invocate de terţi (în cazul retragerii tuturor partenerilor şi executării lucrărilor de abandonare în cursul anului 2016).
În afara României, Romgaz derulează activităţi şi în Slovacia, unde deţine 25% din trei concesiuni petroliere. La finele lunii decembrie, oficialii Romgaz au declarat, pentru AGERPRES, că vor continua operaţiunile din Slovacia, unde vor fora primele sonde de explorare la începutul anului viitor, şi se va retrage din Polonia în urma rezultatelor negative ale explorărilor.
”Romgaz mai are o participaţie de 25% în trei perimetre petrolifere din Slovacia şi o cotă similară în acordurile de operare în comun, corespunzătoare, încheiate între parteneri, aferente celor trei perimetre. Proiectul se află în faza de culegere a datelor prin sonde de explorare ce urmează să fie forate la începutul anului 2016”, au precizat oficialii companiei. Ei au subliniat că Romgaz a decis demararea procesului de retragere din proiectele din Polonia pe baza rezultatelor lucrărilor de achiziţie seismică, coroborat cu rezultatul negativ al forajului sondei Sosna-1 din perimetrul Torzym şi cu prognoza de evoluţie a preţului petrolului, conform aceleiași surse.
”În anul 2013, Romgaz a hotărât să-şi reducă riscul în explorare prin găsirea unui nou partener. Demersurile efectuate împreună cu ceilalţi parteneri sau doar de către Romgaz nu au condus la nici un rezultat. Lucrările de explorare sunt unele dintre cele mai mari purtătoare de risc din industria extractoare de hidrocarburi, tocmai de aceea este o practică comună asocierea sau modificarea asocierilor pe durata unui proiect. Fiecare companie îşi calculează gradul de risc pe care este dispusă să şi-l asume, în perspectiva unei oportunităţi de descoperire a noi zăcăminte. Pentru Romgaz, în ceea ce priveşte perimetrele Cybinka şi Torzym din Polonia, este momentul să ne retragem din proiect acum”, au mai spus oficialii producătorului român de gaze, citați de Agerpres.
Romgaz va încheia anul 2015 cu un profit brut de 1,345 miliarde de lei, potrivit Bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat, în scădere faţă de profitul brut estimat în varianta iniţială de buget, care se cifra la 1,85 miliarde de lei, potrivit unui document remis Bursei de Valori Bucureşti în luna noiembrie. Romgaz a încheiat primele nouă luni din 2015 cu un profit net de 975,33 milioane de lei, în scădere cu 138,66 milioane lei (-12%) faţă de cel din perioada similară a anului trecut, de 1,113 miliarde de lei. De asemenea, în intervalul ianuarie – septembrie, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 2,93 miliarde de lei, comparativ cu 3,29 miliarde de lei realizată în aceeaşi perioadă a anului 2014, rezultând astfel o scădere cu 11%.