Tranzacția momentului în România! Romgaz, care la momentul actual este cel mai mare producător de gaze naturale din țară, a semnat miercuri, 4 mai, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.
Anunțul a fost făcut de directorul general al Romgaz, Aristotel Jude. Potrivit acestuia, semnarea acordului este o etapă istorică în dezvoltarea corporativă a companiei.
Totodată, el a mai subliniat faptul că finalizarea acestei tranzacții va asigura premisele creşterii substanţiale a producţiei de gaze naturale a grupului Romgaz, odată cu demararea operaţiunilor de exploatare în perimetrul Neptun Deep.
O etapă istorică pentru Romgaz
„Semnarea contractului de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de EMEPRL care deţine 50% din perimetrul Neptun Deep reprezintă o etapă istorică în transformarea şi dezvoltarea corporativă a companiei. În procesul de achiziţie a acţiunilor EMEPRL, Romgaz a beneficiat de servicii de consultanţă oferite de profesionişti în domeniu.
Împreună cu aceştia, am reuşit, astfel, să semnăm cea mai importantă tranzacţie din sectorul energetic din ultimii 30 de ani. Finalizarea tranzacţiei va asigura premisele creşterii substanţiale a producţiei de gaze naturale a grupului Romgaz, odată cu demararea operaţiunilor de exploatare în perimetrul Neptun Deep”, a declarat directorul general al Romgaz, Aristotel Jude.
Potrivit comunicatului transmis tot miercuri de către Romgaz, Dentons şi Suciu Popa şi Asociaţii au asistat compania pe partea juridică a tranzacţiei. Totodată, firma de avocatură a realizat, printre altele ,un amplu exerciţiu de due-diligence juridic cu privire la societatea ţintă şi activele acesteia şi au asigurat consultanţă juridică pe întreaga durata a negocierii contractului de vânzare – cumpărare.
O premieră pentru România!
O reacție în acest sens a venit și de la directorul economic al Romgaz, care susține că odată ce achiziția va fi finanțată, urmează un alt pas important în etapa de transformare a companiei, din punct de vedere procedural, dar și financiar.
„După finanţarea achiziţiei, semnarea contractului de vânzare cumpărare cu EMEPRL reprezintă un alt pas important al etapei de transformare prin care va trece compania din punct de vedere financiar şi procedural. Astfel, ne vom asigura ca modelul de business al grupului Romgaz să fie adaptat nevoii de finanţare necesare dezvoltării proiectului Neptun Deep”, a susţinut, la rândul său, directorul economic al Romgaz, Răzvan Popescu.
La rândul lor, reprezentanţii Deloitte România, cei care au oferit servicii de evaluare a participaţiei EMEPRL, due-diligence fiscal şi financiar şi asistenţă fiscală în raport cu tranzacţia au subliniat faptul că acest contract este o premieră pentru România, având în vedere structura și magnitudinea sa.
Tranzacție de peste 1 miliard de dolari
De asemenea, același surse au mai declarat că și contextul actual face ca această tranzacție să fie una extrem de importantă.
„Ne onorează încrederea acordată de Romgaz echipei noastre multi-disciplinare de consultanţi financiari şi fiscali şi faptul că am putut contribui la succesul încă unui proiect de referinţă”, au adăugat Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, şi Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.
Menționăm faptul că contractul de vânzare cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Romgaz din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract.
În ceea ce privește preţul de achiziţie care va fi achitat de Romgaz, acesta se ridică la 1,06 miliarde de dolari, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acţiuni.