Romgaz, în negocieri pentru preluarea Azomureș

Romgaz este în negocieri pentru preluarea unui gigant al industriei chimice din România, potrivit declarațiilor premierului Marcel Ciolacu.

În cadrul unei ședințe de guvern, Ciolacu a subliniat că această achiziție ar reprezenta o soluție benefică pentru agricultori, în contextul în care Romgaz ar putea asigura un preț al gazului natural care să permită reluarea producției continue de îngrășăminte.

Combinatul Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din țară, se află într-o perioadă dificilă de funcționare din cauza prețurilor mari la gaze naturale, care constituie un factor esențial în procesul de producție.

”Iar o altă veste importantă este că Romgaz vrea să preia cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din țară. Susțin total acest proiect și este cea mai bună soluție pentru agricultorii noștri”, spune premierul.

Romgaz
SURSA FOTO: Dreamstime

Azomureș se confruntă cu dificultăți financiare majore

În ultimii trei ani, Azomureș a operat într-un regim sincopat, iar în ultimele șase luni a fost închis parțial. Această situație a determinat grupul elvețian Ameropa, acționarul principal al combinatului, să analizeze vânzarea unității de producție.

Ștefan Vuza, omul de afaceri care dorea să preia Azomureș, a declarat că proiectul nu mai este fezabil din cauza contextului macroeconomic nefavorabil al României, care face dificilă obținerea unor credite externe.

Totuși, Vuza a confirmat că Romgaz este interesat de preluarea combinatului.

Romgaz vizează diversificarea portofoliului prin achiziția Azomureș

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a adăugat că Romgaz este în proces de evaluare a achiziției unei mari unități de producție de îngrășăminte chimice din România, având în vedere oportunitatea de a diversifica portofoliul companiei.

În acest context, statul român consideră că intervenția Romgaz în preluarea Azomureș ar putea asigura stabilitatea producției de îngrășăminte pe piața internă, în beneficiul agriculturii românești.

Industria chimică din România se confruntă cu provocări majore din cauza costurilor ridicate ale gazului, care reprezintă o parte semnificativă a costurilor de producție.

Există premizele unui an agricol foarte bun

Tot în cadrul ședinței de Guvern, prim-ministrul Marcel Ciolacu a mai precizat că ninsorile recente au căzut în zonele care au avut probleme cu seceta în trecut. Drept urmare, șeful Executivului spune că există premizele unui an agricol foarte bun pentru România.

”În agricultură, datele arată că ultimele ninsori au căzut exact în zonele cu mare deficit de apă, după seceta de anul trecut. Avem acum premizele pentru un an agricol foarte bun.”, spune Marcel Ciolacu.

Va fi operaționalizată Agenția Națională pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și Adicțiilor

Nu în ultimul rând, premierul a vorbit și despre Agenția Națională pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și Adicțiilor, despre care spune că va fi operaționalizată începând de joi, 27 februarie.

”Operaționalizăm azi Agenția Națională pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și Adicțiilor. Venim cu o abordare orientată mult mai clar pe asistența integrată a consumatorului, deoarece, pe lângă ofensiva continuă a poliției împotriva traficanților, a lipsit dramatic acest mecanism de sprijin a celor care au nevoie să-și trateze această dependență”, a spus premierul.